Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Boroknál mint takar az alábbi...

Boroknál mint takar az alábbi jelző: "oltalom alatt álló, földrajzi jelzésű" bor?

Figyelt kérdés

Nincs feltüntetve, hogy minőségi bor. Rendes üveges, nem "kannás" bor, de nincs minőségjelzés. Mint jelet ez a feltüntetett jelző? Ez akkor úgymond "tablettás" bor, vagy nem valódi?

Alkalomra vettem, de félek, hogy ciki ilyet vinni. Árfekvésben alacsony, 600 ft körüli volt.

#bor #borok jelzése
2016. máj. 19. 12:45
1 2
 11/11 Mojjo ***** válasza:
100%

Nagyon szívesen, örülök, hogy segíthettem. Most visszaolvasva pedig néhol még elég összecsapott is, vannak fogalmak, amiket meg sem magyaráztam, csak lógnak a levegőben (pl fenolos érettség), szóval, ha bármi nem világos, kérdezz nyugodtan.

Ez viszont már engem bosszant, hogy fenolos érettségről/éretlenségről beszélek, miközben ki sem fejtettem, hogy az mi, szóval gyorsan összefoglalnám azért a rend kedvéért:

Főleg a vörösboroknál meghatározó két fenolos vegyületcsoport, az egyik az antocianinok csoportja, a másik a tanninoké. Ezen kívül még rengeteg fenolos komponens található a szőlőben/borban, de a legnagyobb érzékszervi jelentősége ennek a kettőnek van. Az antocianinok a bor színét adják, a tanninok pedig az ízkép egyik meghatározó befolyásolói. Bár savas vegyületek (vízzel szemben savként viselkednek, azaz protont képesek átadni neki), érzékszervileg mégis teljesen mások, mint a bor többi meghatározó sava (borkősav és almasav, jóval kisebb mennyiségben citromsav, esetlegesen tejsav). Azok tényleg savasak, érzékszervileg is, a tannin viszont inkább egy szárító érzetet ad, ami az egész szájüregben jelentkezik.

Ezek a vegyületek polifenolok, azaz több monomer összekapcsolódásával jönnek létre. Ahogy érik a szőlő, egyrészt ezek mennyisége is növekszik, másrészt pedig épülnek felfelé a polimerek - egyre több és több monomer kapcsolódik egymáshoz. Van a polimerizációnak egy ideális foka, amit ha elérünk, akkor a tanninok érzékszervileg bársonyos érzetet adnak, kellemesek lesznek, közben pedig egy telt, gazdag, vastag, tartalmas érzetet biztosítanak a bornak. Egyébként, éretlenül viszont poros, kellemetlen, akár kesernyésen szárító, rossz érzékszervi jegyekkel ajándékozzák csak meg a bort. Ahogy említettem, ez elsősorban vörösboroknál fontos, ugyanis ezen komponensek döntően a héjban fordulnak elő, onnan kell kiázniuk, a rozéboroknál pedig a héjon áztatás nagyon rövid, és a legtöbb fehérbornál is (a fehérszőlőnél meg eleve más a héj fenolos összetétele).

Szóval ha egy kékszőlő fenolosan éretlen, akkor a belőle készült vörösbor jó nem lehet.

2016. máj. 20. 15:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!