A pálinkában milyen gáz képződik és miért?
Figyelt kérdés
Észrevettem, hogy amikor a pálinkásüvegből szépen lassan húzom ki a dugót, az üveg egész egyszerűen kilövi magából, ha már meg van lazítva. Kb. úgy viselkedik, mint a szénsavas üdítők. Miért?2016. ápr. 29. 22:31
1/6 Phoney válasza:
Soha az életben nem tapasztaltam ilyet, se kereskedelmi, se házi pálinkánál. A töményes dugó mindig cuppanni szokott, nem kilőni. Max. akkor tudom elképzelni, ha sokkal melegebb van, mint amikor bedugózták, és a hőtágulás miatt nagyobb bent a nyomás. De akkor sem múlhat azon, hogy gyorsan vagy lassan húzod ki.
2/6 anonim válasza:
Jól zár a dugó, akkor bedugásnál is keletkezik egy kisebb nyomás, de ez nem jelenti, hogy kunhúzásnál pukkanni fog. Ha télen töltötték meg, vagy hidegben, akkor bizony a levegő és a pálinka térfogata is jelentősen csökkent akkor, majd ha melegebben (szoba hms-n) bontod ki, akkor a nyomáskülönbség okozhatja, hogy kilő a dugó.
Ettől még szénsavas üdítőként viselkedne a pálinka? Buborékos? Habzik?
3/6 A kérdező kommentje:
Biztos, hogy nem a hőmérsékletkülönbség a gond, mert előtte felbontottam megszagolni. Nem, nem habzik túlságosan, max annyi hogy a folyadék belsejében szokatlanul hosszú ideig maradnak meg az apró buborékok.
2016. ápr. 29. 23:43
4/6 anonim válasza:
Te nem pálinkát vettél, hanem valami kutyult moslékot.
5/6 Phoney válasza:
Nincs túltöltve az üveg? Ki szokott tolódni akkor, ha kevés hely van, és nagyon összenyomódik a levegő, amikor betolod a dugót. Normális esetben ez nem jelentkezik, mert első bontás után inni is szoktak belőle... a buborékok maguktól keletkeznek vagy rázásra? A pálinkánál (kongener-összetételtől és alkoholtartalomtól függően) normális is lehet, ha sokáig tartja a rázáskor keletkező apró buborékokat.
6/6 A kérdező kommentje:
Tényleg kevés hely volt és rázásra
2016. máj. 1. 19:40
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!