Mi a különbség a konyak, likőr, és rum között?
Vannak ugye a párlatok (égetett szesznek is szokták hívni), amik valamilyen erjesztett folyadék lepárlásával készülnek (utána vissza szokták hígítani hogy ne legyenek annyira erősek). Pl a pálinka az gyümölcscefre lepárlásából keletkezik, a brandy borpárlat (ennek egy típusa a konyak), a rum a cukorgyártás melléktermékeit használja alapanyagnak, a vodka és a whiskey különböző gabonaféléket (esetleg kukoricát, burgonyát), a tequila pedig agávét. Vannak ízesített égetett szeszek: gin (boróka), ouzo (ánizs), abszint (üröm, ánizs, édeskömény).
A likőrök cukrozott, ízesített párlatok, általában alacsonyabb alkoholtartalommal.
Vannak még likőrborok, amik borból és égetett szeszből állnak, tehát az alkoholtartalmuk magasabb mint a bornak.
Reggel konyak, délben konyak
Ettől leszünk mozgékonyak
A likőrt inkább csak azok a nők isszák, akik egyébként semmi szeszes-italt nem fogyasztanak, de valami jeles nap alkalmával illendőségből...
A rumot a tenger-észek isszák, tehát nem való átlagos IQ-val rendelkező személynek
:)))
Az ízbeli különbségeket nem nagyon lehet elmagyarázni, ahogy az első mondta, ezek különböző alapanyagokból és technológiával készült röviditalok. A likőrök ízét viszont viszont gyakran nagyjából előre lehet sejteni, mivel az ízesítő hozzávalók nevét viselik: kávélikőr, gyümölcslikőr, gyógynövénylikőr, ánizslikőr, stb. Ezeknél nagyjából az eredeti formájában jön át a hozzávalók íze, nem úgy, mint pl. egy szilvapálinkánál, ahol azért a friss szilva és a pálinka íze mindig lényegesen különbözik.
Igazából nem annyira érdemes a kedvenc italfajtádat keresni, mert mindegyikből van jó és rossz. Hiába próbálsz ki találomra 3 rumot, attól még nem nagyon fogod tudni, hogy milyen egy jó rum. Sok embernek inkább azok a „kedvenc italfajtái”, amiből már sikerült jókat kóstolnia. Pl. van egy munkatársam, aki „utálja a whiskyt”. Vittem be neki a legolcsóbb olyan whiskyből, amit még megiszok (aldis 3000 Ft-os bourbon volt), erre közli, hogy ez finom... szóval így utálta ő a whiskyt.
A rumokra visszatérve arra kell vigyázni, hogy olyan utánzatot is lehet kapni, aminek a nevében benne van a rum, de valójában nem az. A „rum-verschnitt” és az „inländer rum” nem igazi rumok, nem is olyan az ízük, és önálló italként elég nagy nullák (sütiben és egyes koktélokban jól működnek, de ennyi).
Itt találsz egy (nem teljes) listát a röviditalokról a likőrökön kívül, rövid magyarázatokkal:
ma 10:13
A likőr ott számít női italnak, ahol mindenből csak szart isznak. Vannak normális likőrök is, amik nemcsak arra valók, hogy anyuka is le tudjon húzni valamit ünnepkor. Igen, egy részük azoknak szól, akik nem szeretik az alkoholt, de csak egy részük.
A rumról való elméletedre ugyanez. Remélem nem alacsony az IQ-m, amiért szerintem a 21 éves El Dorado rum az egyik legjobb ital, amivel valaha találkoztam. Sajnos a magyar nagyon kevés olyan rumot ismer, ami nem utánzat és nem is koktélrum. A könnyen megfizethető kínálatból kb. a barna Havana Club az egyetlen rum, ami önálló italként is rendben van, de pont azért áll fenn ez a helyzet, mert a szocializmusban lejáratták a rumot az (akkor még rumnak címkézett) kommersz vackokkal.
3-asnak humor érzéke egy szál se!!!
Ezek szerint igen-igen jól ismeri a márkás italokat, de hát a kérdés nem arról szólt ...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!