Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Pálinkás hordó előkészítése?

Pálinkás hordó előkészítése?

Figyelt kérdés
Ha új hordóba akarom érlelni a pálinkát (eperfa) vagy gabonaszeszt (tölgyfa) azt ugyanúgy ki kell kénezni vagy szódázni, mint bornál az új hordót vagy elég ha csak áztatva és gőzölve van? Azért érdekelne, mert ezeknél a rövid italoknál pont az lenne a lényeg, hogy kapjon ízt a fától és ha jól tudom a kénezés vagy szódázás pont ezt előzi meg.

2016. márc. 14. 00:45
 1/3 Mojjo ***** válasza:
Bár a pálinkakészítésről nem sok fogalmam van, és a pálinkáshordó előkészítéséről sem, azért annyit hozzátennék a kérdéshez, hogy a boroknál pontosan ugyanúgy lényeg, hogy a bor ízt kapjon a fától, mint a pálinkánál. Illetve ez az egyik lényeg, a másik a mikrooxidáció. A hordó kénezése nem azt szolgálja, hogy a hordó ízanyagai kevésbé menjenek át a borba, hanem azt, hogy ne alakuljanak ki különböző borbetegségek, mivel a kénezés több különféle, a hordó fájában megtelepedett mikroorganizmust elpusztít.
2016. márc. 14. 11:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 A kérdező kommentje:
Igazad van a kénezés tényleg azért van, a szódázással veszik vissza a fa ízt. Közben kaptam külföldről választ és nem szokták szódázni, csak áztatják és gőzölik az új hordót. Borra visszatérve nekem rengetegen mondták, hogy nem jó ha a bor átveszi a tölgyfa ízét.
2016. márc. 15. 20:05
 3/3 Mojjo ***** válasza:

Igazuk is van, meg nem is. Egyrészt vannak borok, borstílusok, amiknél egyáltalán nem jó, ha a hordó íze bármilyen szinten is megjelenik a borban - de manapság ezek a fajta borok amúgy sem látnak hordót, tipikusan kóracél tartályokban erjednek és érlelődnek. Vannak borstílusok, ahol viszont jó, ha jelen van a hordó az ízben is - fontos azonban, hogy soha ne üljön rá a borra, soha ne uralkodjon el a hordó íze. A jól megválasztott hordó gazdagítja a bor ízképét - a legtöbb igazán jó bor ízében bizony ott van a hordó lenyomata. Az viszont igen nehéz dolog, hogy az ember úgy válasszom hordót, hogy ne legyen se túl kevés, se túl sok az adott borhoz.

Lényeg a lényeg: a borokat bőven nem csak a mikrooxidáció miatt hordózzák, hanem azért is, hogy megfelelő mértékben, de a hordó ízének lenyomata érződjön.

2016. márc. 16. 08:28
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!