Azt hogy a bor egészséges a bortermelő lobbi terjesztette el?
Rosivall prof a tanárom volt az egyetemen, most már ő a SOTE Kórélettan Intézetének a vezetője. Bizton állíthatom, hogy semmi köze a borlobbihoz (ha egyáltalán létezik ilyen.:-)) Egyébként nem ő az egyetlen aki a témát itthon kutatja, kardiológus profot is ismerek ilyet. Róla azt is tudom, hogy amúgy nem borissza.:-)
Ha már ügyesen használod a guglit, nézd meg, mennyi kutatás folyt/folyik a témában világszerte, több százezer emberen.
Nem. Azt, hogy a rendszeres, de mérsékelt vörösbor-fogyasztásnak érdemi megelőző hatása van bizonyos betegségekkel szemben, azt különböző epidemológiai tanulmányok mutatták ki, és a miértekről is van szakirodalom. ( [link] )
Abban a népszerű formában viszont, hogy „a bor egészséges, az égetett szesz viszont káros” valóban főleg a borlobbi és az antialkoholista propaganda terjesztette (főleg a 19–20. század fordulóján). A borfogyasztás sokkal „önszabályozóbb”, össznépi szinten biztonságosabb, és történelmileg drágább is volt az égetett szesznél, ezért (elsőre furcsán hangzik, de) az antialkoholisták is sokszor támogatták a „sokkal kisebbik rossz” és az „oszd meg és uralkodj” elvén. Az égetett szesz ugyan alapvetően nem károsabb (legalábbis nincs erre bizonyíték), viszont azt általánosságban sokkal könnyebb gyorsabban és nagyobb mennyiségben fogyasztani.
A fentiek miatt időnként túlzásba szoktak esni azt illetően is, hogy a vörösbor mennyivel jótékonyabb bármely más alkoholnál, ugyanis a mértékkel fogyasztott alkohol önmagában is tud hasonlókat – a vörösbor konkrét szerepe jórészt akár az is lehet, hogy valósz}űleg messze a borfogyasztók közt van a legtöbb kulturált alkohofogyasztó. (A legtöbb nyugati országban nem a flakonosbor a legjellemzőbb „csövesital”.)
Sok összeesküvés-elméletet láttam már, de azt hiszem, ez sok tekintetben viszi a pálmát :D Egyszerű, nem túlbonyolított, nem az emberiség kiírtását vizionalizálja, nem kell mindjárt akkora léptékkel gondolkozni, csak egy kicsi csalás, ármánykodás, tévútra vezetés a gonosz borlobbitól. Nagyon tetszetős :D
A viccet félretéve: természetesen nem.
Csak pár pubmed-en elérhető tanulmány absztraktjából pár idézet:
"Wine, particularly red wine, has high levels of phenolic compounds that favorably influence multiple biochemical systems, such as increased high-density lipoprotein cholesterol, antioxidant activity, decreased platelet aggregation and endothelial adhesion, suppression of cancer cell growth, and promotion of nitric oxide production"
"studies from numerous disparate populations reveal that individuals with the habit of daily moderate wine consumption enjoy significant reductions in all-cause and particularly cardiovascular mortality when compared with individuals who abstain or who drink alcohol to excess"
(Igaz, ez egy módszertani nehézségeket, és azok megoldását célzó tanulmány lesz, ha meg tudod nyitni, de ez a tény adta meg a löketet, hogy megcsinálják a kutatók.)
"Recently, several studies described resveratrol as an anti-aging compound."
"various epidemiologic studies in recent years have indicated that in comparisons with abstainers or never drinkers, light/moderate alcohol/wine consumers have lower risks of age-dependent cognitive decline and/or dementia, including Alzheimer's disease (AD) Neurodegenerative diseases such as AD and Parkinson's (PD) diseases are defined by a progressive neuronal dysfunction and an ensuing behavioral dysfunction. Epidemiologic studies from numerous disparate populations reveal that individuals with the habit of daily moderate wine consumption enjoy significant reductions in all-cause and particularly cardiovascular and neurodegenerative mortality when compared with individuals who abstain or who drink alcohol in excess. Apart from the alcohol present in the wine, other trace compounds and polyphenolic compounds such as resveratrol naturally present in wine and grapes also exert neuroprotective and cardioprotective activities."
És végszónak itt az egész absztrakt érdekes a bor és a többi szeszesital egészségre gyakorolt hatásával kapcsolatban, Phoney-nek is ajánlva:
"The results of various prospective population studies show that intake of beer and spirits from abstention to light to moderate daily intake did not influence mortality, while wine seems to have a beneficial effect on all causes of mortality. Other studies have reached the same conclusion."
(Ez valóban nem jelenti azt, hogy az égetett szeszek károsak lennének, csupán azt, hogy a bor egészségre gyakorolt pozitív hatásaiban nem osztoznak - mint ahogyan az várható is volt.)
A bor lobbi máshogy érvényesül.
Van erről jó néhány irodalom.
De ettől még az élettani hatása nem mind kamu.
Olivér Torres - Borháború
Ajánlott olvasmányként.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!