Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Laikusként is meg lehet...

Laikusként is meg lehet érezni egy boron ha megecetesedett?

Figyelt kérdés
van valami amiből kitűnik jobban hogy csak alapból erre hajaz a savanyúsággal vagy konkrétan már rossz?
2016. febr. 10. 14:54
 1/4 Trafó1 ***** válasza:
0%
Meg lehet érezni, a "savanyúbb" borokat hívják száraznak de az nem az ecettől hanem a csersavtartalomtól savanyú, az ecetesedés meg ecetsavat csinál és egész más az íze, tényleg mint az ecet.
2016. febr. 10. 15:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 A kérdező kommentje:
szagra mintha kicsit hajazna rá, viszont ízre nem érzek ilyen mellékízt csak az alapból is jellemző savanyúságot persze nem vagyok szakértője
2016. febr. 10. 15:08
 3/4 anonim ***** válasza:

Persze.

Szó szerint mint ha ecetet öntöttél volna bele.

A szagára már nem emlékszem,hogy más volt e,de az ize az valami förtelem.

2016. febr. 10. 15:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 Mojjo ***** válasza:
100%

Igen, ugyanis ténylegesen ecetsav termelődik, aminek ecetszaga és íze van.


Ugyanakkor atyaég, ez az egyes válasz o.O


Szóval, hogy tisztába rakjuk: egyrészt meg ne jegyezd, amik az egyes válaszban vannak. A szárazságnak az égvilágon semmi köze a bor savasságához/savanyúságához. A savasságához már csak azért sem, mert a száraz borok általában _alacsonyabb_ titrálható savtartalommal rendelkeznek, mint a félédes/édes társaik. A savanyúsághoz, mint érzékszervi jelleghez pedig azért nem, mert egy száraz bornak is pont ugyanúgy egyensúlyosnak kell lenni, ha jó, mint egy félédesnek/édesnek/akárminek, magyarán nem lóghat ki a sav, nem lehet a savanyúság egy negatívan jelentkező érzékszervi jegy - illetve lehet, ha sz@r a bor, de sz@r bor nem csak szárazból van, sőt.


Másrészt még véletlen sem a csersavtól savanyú az íze. A csersavtartalomnak ismételten zéró köze ahhoz, hogy egy bor száraz-e, vagy sem, ráadásul korántsem a savanyúság az a vezető érzékszervi jegy, ami eszünkbe jut róla. Egy szárító, érdesítő érzetük van, ugyanis kicsapják a nyálban azokat a fehérjéket, amik a síkosításért lennének felelősek. A savanyú érzetért egyéb savak felelősek a borban, többnyire karbonsavak, mint borkősav, meg almasav.

2016. febr. 10. 16:00
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!