Laikusként is meg lehet érezni egy boron ha megecetesedett?
Persze.
Szó szerint mint ha ecetet öntöttél volna bele.
A szagára már nem emlékszem,hogy más volt e,de az ize az valami förtelem.
Igen, ugyanis ténylegesen ecetsav termelődik, aminek ecetszaga és íze van.
Ugyanakkor atyaég, ez az egyes válasz o.O
Szóval, hogy tisztába rakjuk: egyrészt meg ne jegyezd, amik az egyes válaszban vannak. A szárazságnak az égvilágon semmi köze a bor savasságához/savanyúságához. A savasságához már csak azért sem, mert a száraz borok általában _alacsonyabb_ titrálható savtartalommal rendelkeznek, mint a félédes/édes társaik. A savanyúsághoz, mint érzékszervi jelleghez pedig azért nem, mert egy száraz bornak is pont ugyanúgy egyensúlyosnak kell lenni, ha jó, mint egy félédesnek/édesnek/akárminek, magyarán nem lóghat ki a sav, nem lehet a savanyúság egy negatívan jelentkező érzékszervi jegy - illetve lehet, ha sz@r a bor, de sz@r bor nem csak szárazból van, sőt.
Másrészt még véletlen sem a csersavtól savanyú az íze. A csersavtartalomnak ismételten zéró köze ahhoz, hogy egy bor száraz-e, vagy sem, ráadásul korántsem a savanyúság az a vezető érzékszervi jegy, ami eszünkbe jut róla. Egy szárító, érdesítő érzetük van, ugyanis kicsapják a nyálban azokat a fehérjéket, amik a síkosításért lennének felelősek. A savanyú érzetért egyéb savak felelősek a borban, többnyire karbonsavak, mint borkősav, meg almasav.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!