Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Melyik szőlőből van a legjobb...

Melyik szőlőből van a legjobb fehérbor?

Figyelt kérdés
Egy borhoz szerinte igencsak értő ismerős szerint a Rajnai Rizlingből. Szerintem nem, mert szerintem az Irsai Olivérből és a Cserszegi Fűszeresből.
2016. jan. 1. 19:59
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
Szőlőből bor, micsoda perverzió ?!
2016. jan. 1. 20:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 Mojjo ***** válasza:
100%
Szerintem ha bárki kijelenti, hogy van konkrét szőlőfajta, amiből a legjobb borok készülnek, az nem ért a borokhoz. :) Szóval sem az ismid, sem te - bár valószínűleg te nem is képzeled ezt. Annyi igazsága van az ismidnek, hogy főleg a német rajnai rizlingek (azaz a riesling-ek), de a franciák meg osztrákok is baromi híresek, meg jók is szoktak lenni. De ennyi. Nem lehet egy, vagy akár pár szőlőfajtát így kiemelni.
2016. jan. 1. 20:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 anonim ***** válasza:

Nekem is a rajnai rizling és az olaszrizling a kedvencem :)

Irasi Olivérből is jó.

A cserszegi fűszerest nem szeretem, pont azért, mert fűszeres. Az egyszerű, tiszta ízeket szeretem.

2016. jan. 1. 21:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 anonim válasza:
mindenkinek más, én a koccintóst szeretem
2016. jan. 1. 21:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 anonim ***** válasza:
Ilyen nincs, hogy legjobb bor. Mindenki mást szeret.
2016. jan. 1. 21:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 Mojjo ***** válasza:

Egy kicsit több időm van most és úgy gondolom, ez a kérdés elég izgalmas ahhoz, hogy némileg bővebben kifejtsem a gondolataimat vele kapcsolatban :) Örülnék, ha ezt a hozzászólást megmutatnád a borokhoz igencsak értő ismerősödnek, kíváncsi lennék, mit reagál rá. Komolyan.


Egyrészt van igazság abban, amit az ötös hozzászóló mond. Lám, neked az Irsai Olivér, meg a Cserszegi fűszeres tetszik, bár ezen szőlőfajták bora kifinomultságban, összetettségben, mélységben, eleganciában, meg úgy nagyjából mindenben, ami egy bort "naggyá" tesz messze elmarad egy jó Rajnai rizlingtől. Az Irsai egy arcba- és orrbamászós, legtöbbször pacsulis, harsány ivóbor, ami egyszerű, mint egy faék. A Cserszegi tudna ettől akár jóval kifinomultabb is lenni, ha figyelnének rá már a szőlőben, majd a pincében - de nem szoktak rá figyelni, nem szokták komolyan venni még a termelők sem a fajtát. És mégis, lám, neked ezek tetszenek. És ez teljesen rendben van. Mert vidám borok, jó őket inni, nem kell, hogy összetettek legyenek, ehelyett frissítenek, jól csúsznak, az orrbamászós pacsulisságot meg intenzitásnak is lehet fordítani - egy olyan adottságnak, ami a mai, hát, khm, erőteljes ízvilágú ételek és italok korában is képes megütni az emberek ingerküszöbét. Nem elmélyedve szálazzuk ezeket a borokat, hanem küldjük lefelé őket a torkunkon és ez így van jól. Aki ezt az élményt keresi egy borban az nem fog egy elzászi Riesling szálazhatóságától hátast dobni, az egy Irsait fog nagyon élvezni - és tök jól teszi. Szóval vannak különféle fogyasztói igények - és ezeket különféle borok fogják jól kielégíteni. Ami az egyik igényhez tökjól passzol, a másikhoz lehet egyáltalán nem. Ilyen értelemben pedig a "legjobb bor", mint olyan, valós körülmények között minimum életképtelen egy dolog.


És ez a szubjektív tényező bejön egyetlen egy fajtán belül is. Maradjuk a Rieslingnél. Németország - talán a legnagyobb, leghíresebb termelői a fajtának. Csak, hogy az ismertebb borvidékeket nézzük meg: Pfalz borvidékén tipikusan testesebb, húsosabb lesz egy Rajnai, míg Mosel-ben vékonyabb, savasabb, ugyanakkor feszesebb, fineszesebb, és a savakat magasabb maradékcukortartalommal szokták arrafelé kiegyensúlyozni. Szóval akkor most melyik jobb? Kinek melyik. Sőt, mikor melyik. És akkor még nem beszéltünk Rheingauról, ha Németországban maradunk, vagy Elzászról, ha átugrunk a francia határon. Meg persze ott van Ausztria - hogy mást ne mondjak a nem kicsit híres Wachau borvidéke, akik nem mellesleg sajátjuknak tekintik a Rajnai rizlinget, úgy gondolják, ott kezdték el először termeszteni. Hogy ez igaz-e vagy nem, nem tudom, de talán nem is lényeg - a lényeg az, hogy ez már jópár féle Rajnai stílus. Kíváncsi vagyok, hogy az ismerősöd milyen Rajnaikat szeret, de komolyan. És akkor persze nekünk, magyaroknak itt vannak a magyar Rajnai rizlingek. Van pár termelő, aki figyelemre méltó borokat rakott már le az asztalra ebből a szőlőfajtából - Villa Sandhal, Villa Tolnay Badacsonyban, a néhai Bussay doktor Rajnaijai a Zalai borvidékről, Légli Géza (na meg Ottó) kísérletei a Balatonboglári borvidékről, és még jópár említésre méltó bor - Losonci Bálint, Mátra mondjuk. És bár ez mind magyar Rajnai rizling, baromira különböznek egymástól. Nem kicsit, hanem döbbenetesen nagyon. Az egyik feszes, a másik terjengős, az egyik friss, üde, a másik súlyos, petrolos. Baromi nehéz bármi egységeset mondani a fajtára. Szóval tényleg, mit is szeret pontosan az ismerősöd, mit tart ilyen kiemelkedőnek? :) Melyik is a "legjobb" és az miért lesz a legjobb?


Másrészt meg vannak azért persze, bizonyos értékek, ismérvek, tulajdonságok, amelyek mentén többé-kevésbé meg lehet ítélni egy bort objektív(ebb)en. Van többféle pontozási rendszer - a legtöbbet használt a Robert Parker féle 100 pontos -, amiben egy gyenge-közepes német, vagy francia Riesling röhögve több pontot fog elérni, mint bármelyik (!) Irsai, ezt garantálom. Ugyanakkor még ilyen rendszerben vizsgálódva sem lehet kijelenteni, hogy ez, vagy az a szőlőfajta lenne a legjobb, ebből, vagy abból lehet a legjobb fehérbort készíteni. Egy burgundiai Chardonnay lazán kaphat annyi pontot, mint egy moseli Riesling - és akkor melyik is a jobb? De van még pár szőlőfajtában nem kicsi lehetőség. Még magyar borok között is. Hopp, van jópár Furmintból (!) készült bor, ami 95 feletti RP pontot kapott. Hoppalá. Egy volt, ami konkrétan megkapta a 100 (!!!) pontot. Esszencia. Ha az ismerősöd valóban ért a borhoz, tudja mi az. De hát ki mondta, hogy az édes nem ér :) Fehérbor az is.


Amúgy ha már Robert Parker és 100 pontos borok:

[link]

itt van 6 Chardonnay a listában és 5 Riesling. Akkor most a Chardonnay lenne a legjobb fehérborszőlő? Lótúrót. Hatalmas potenciál van mindkettőben, lehetetlen az egyiket a másik felé emelni. Meg ezer más szőlőfajtában is hatalmas potenciál van. Egy Sauvignon blanc-ból is lehet olyat kihozni, hogy lemegy az ember hídba tőle. Nem a robbanóan vegetális, vágottfüves-csalános, de kissé egysíkú újvilági, nem is a néha laposba hajlós déligyümölcsös Loire-völgyi. A kettő stílusnak olyan összetett, komplex ötvözetei vannak, hogy elképesztő. Pedig a SB aligha jut eszébe az embernek első körben, amikor nagy fehérborokról beszél, és mégis, ki lehet belőle hozni fantasztikus dolgokat. Aztán: Zöldveltelini valaki, ha már említettük Wachau-t? Nem mellesleg itthon maradva Furmintból tudtunk 100 pontos bort alkotni. A Hárslevelűben is megvan ez a potenciál, ebben kb biztos vagyok. Na mindegy, a sor folytatjató lenne napestig.


Lényeg a lényeg, ilyen, hogy legjobb fehérbort adó borszőlő egész egyszerűen nem létezik, nincs olyan, amit kinevezhetnénk legnek, aki mást állít, az vagy csak kábítani akarja a hallgatóközönségét a nagy hozzáértésével, és maga sem gondolja komolyan, amit mond, vagy pedig totál el van tévedve, nincs képben a borvilágról, nem ért hozzá.

2016. jan. 2. 04:13
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!