Ki talalta ki, hogy ottelobol es delivaribol nem lehet kereskedelmi bort csinalni?
A direkttermők metanoltartalma kissé ellentmondásos téma: mindenhol olyan mennyiségeket emlegetnek velük kapcsolatban, aminek a pálinkában (szeszfokra vetítve is!) a sokszorosát engedik meg (és a tesztek szerint a magyar márkák ezt általában meg is közelítik). Pálinkában maximum 1250 g/hlf megengedett, ami pl. egy 15%-os borra vetítve 187 g/hl, azaz 1870 mg/l! Valszeg senkise látott még 1870 mg/l fölötti metanoltartalmú otellót, de 500 fölöttit se nagyon...
Persze meg lehet okolni azzal, hogy nagy tételben cefrézett pálinkánál elkerülhetetlen ez a mennyiség (még ha egyébként bőven túl is megy az orvosi ajánlásokon), a szőlőnél meg egyszerűen csak be kell tiltani 1-2 amúgy sem túl értékes fajtát, és máris kiszűrték a magasabb metanoltartalmú borokat. (Tény, hogy minden italnál csak annyit engednek meg, amennyit a lobbi szerint muszáj.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!