Tényleg megromlott?

Figyelt kérdés
azg olvastam,hogy a bor nem romolik meg.nekünk van itthol 2 üveggel az egyiknek az a neve h,bor alapú koktél és rá volt irva h minőségét megőrzi 2013.05.26ig. a másik meg valami hétvezér a neve, az rendes bor arra pedig az van irva hogy minőségét megőrzi 2015.03.02. akkor ezek már nem,igatóak?van a bornak szavatossága???

2015. dec. 15. 12:16
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
Alapesetben egy bornak nincs "szavatossági ideje", de minden bor meg tud romolni, ha nem megfelelő hőmérsékleten volt tárolva.
2015. dec. 15. 12:21
 2/11 Mojjo ***** válasza:
100%

Kiszámítható szavatossági ideje egy bornak nincs, de idővel mindegyik bor veszít az élvezeti értékéből, még több idővel pedig teljesen ihatatlanná válik. Az, hogy mennyi is ez az idő, függ sok mindentől, igen, tárolási körülményektől is. De a legjobb körülmények között tárolt borok is elindulnak a lejtőn előbb-utóbb, és elkerülhetetlenül szétesnek, fogyaszthatatlanná válnak. Bortípustól függően ez lehet akár olyan rövid idő, mint egy-másfél év, vagy lehet olyan hosszú, mint több évtized.

Mindenesetre akárhol olvastad, hogy a bor bármeddig eláll, tévedtek. Nem áll el akármeddig.

Az a hétvezér bor pedig már akkor is szörnyű volt, amikor a palackba került, annak nem kell idő, hogy a fogyaszthatóság alsó határaira sodródjon, alapból ezt a szintet hozza...

Amúgy a borokra gyakorlatilag soha nem szoktak ráírni eltarthatóságot - igen igen nehezen megbecsülhető (pontosabban kb sehogy), és maximum "minőségét megőrzi" kategóriát lehetne, nem "fogyasztható"-t - van különbség a kettő között. De mivel nem becsülhető ilyen jellegű időtartam, meg nem is kötelező ráírni semmi ilyesmit, a borokon nem is szerepel ilyen dátum. (Bár ezek szerint sikerült olyan palackot találni, ahol mégis... de nézz meg 100-200 másikat, egyiken sem lesz rajta.)

2015. dec. 15. 12:29
 3/11 A kérdező kommentje:
pontosan nem tudom megmondani de kb 20fok van ahol tároljuk(állítva)
2015. dec. 15. 12:34
 4/11 A kérdező kommentje:
most nézem hogy bem adtam,meg a másik,nevét. az a neve h Voila
2015. dec. 15. 12:37
 5/11 Mojjo ***** válasza:
Otthoni körülmények között maximálisan korrekt tárolási hőmérséklet. Mindazonáltal ezeket a löttyöket öntsd ki.
2015. dec. 15. 12:38
 6/11 anonim ***** válasza:
Nem, nem romlott meg valószínüleg, de az íze/minösége csökkent. (Habár ezek nem borok, csak pancsolmányok -igy eredetileg sem voltak különösebben jó minöségüek)
2015. dec. 15. 12:56
 7/11 A kérdező kommentje:
megkóstoltam azt a bor alapú koktélt aminek már több mint 2 éve lejárt a szavatossága és egy kicsit savanykás íze volt.
2015. dec. 15. 13:02
 8/11 anonim ***** válasza:
Ezeknek, mint élelmiszeripari termékeknek, van kötelezően ráírandó lejárati (minőség megtartási) ideje. A gyakorlat azonban fogyaszthatóság tekintetében mindent felülír. Ha megkóstolod és megfelelőnek találod, akkor meg lehet inni. Amit kinyitottál és savanykás volt, annak lehet, hogy új korában is ilyen íze volt. Mindenesetre olyan anyagok nem keletkeznek a borban, amelyek mérgezést okozhatnának.
2015. dec. 15. 13:10
 9/11 A kérdező kommentje:
akkor nyugodtan megihatom mert nem lesz tőle semmi bajom ?
2015. dec. 15. 17:24
 10/11 anonim ***** válasza:
De igen! Berúghatsz.
2015. dec. 16. 09:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!