Milyen fajta szőlőből lehet jó bort csinálni, ami homoki talajon is terem?
Azért a Kunsági, és Hajós-Bajai borvidékek egyes területein is lehet igencsak szuperjó borokat csinálni, kellő odafigyeléssel, akarással és szakértelemmel.
Amúgy fene tudja, lehetni lehet elég sokféléből, de, hogy miből érdemes? Cserszegi fűszeres, talán. Tévedés ne essék, a savösszetétele és mennyisége nem olyan béna, mint mondjuk az Irsainak, harsányságban sem olyan tolakodó, nem parfümös-bántó, mint az ilyen-olyan muskotályom, és ha valaki képes lenne terméskorlátozott Cserszegit teljes érettségben szüretelni, és normálisan erjeszteni-érlelni, meglepően ütős borok születhetnének belőle. Egyetlen egy alkalommal nyílt csak ilyen, komolyan vett Cserszegi kóstolására alkalmam, de megérte. Amúgy inkább könnyű, jól csúszó, üde ivóbort szoktak belőle csinálni - de annak is remekjó.
Ez most csak egy hirtelen tipp. Jobbat így fejből nem tudok, nem vagyok a homokos talajok szakértője sajnos.
Amúgy a homoki talajokon teljes nyugodtsággal használhatsz natív alanyokat, filoxérarezisztens alanyok helyett, lehet ez tud egy kis plusz izgalmat vinni a borokba. Ez csak egy kósza tipp, biztos nem vagyok benne, de én mindenképp érdekes lehetőségnek tartom.
6: Az alap vörösek nem is a borkészítés csúcsára vannak árazva (1000 Ft körül vannak asszem), viszont kiváló ivóborok, akár egy halászlé vagy pörkölt mellé, esetleg fröccsnek.
A tényleg top vöröseik asszem olyan 3500-4000 Ft körül vannak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!