Egy borászatot mennyiből lehetne megcsinálni teljesen a nulláról?
Nyilván kezdésnek mindenből kisebben gondolkodva, tehát nyilván nem évi 1 mill palackról lenne szó.
Viszont teljesen a nulláról, tehát még szőlő sincs.
Ha saját magadnak szeretnél, mondjuk évi 100 palackot (és elősször magadnak kell termelj, főleg ha nem vagy szakmabeli), akkor pár misiből el lehet kezdeni. De azt tudd hogy nagyon sokáig, évekig nyelni fogja a pénzt, mire valamit keresni tudsz majd belőle. Nekünk volt 4 sor 60 méter hosszu szőlönk, ebből kb. 300L must jött ki évente, ha jó volt a termés. Családdal műveltük, metszettük, szüreteltük, igy munkaerőre nem kellett költeni, nagyapámnak kb évente 100-200 ezer forintjába volt igy az évi kb 80 üveg borocska. Azonban bármilyen szép volt a szőlő, kedves nagyapa valami moslék egy fost készített minden évben... Eladásra teljesen alkalmatlan volt, na persze ő nem is akarta eladni, megitta maga... Sírtak a szemeim mikor cukrozta a mustot... Kristálycukorral... A vörös szőlő mustot...
De nekünk volt eleve hordónk, présünk, erjesztő dézsánk, stb. Amiket Elvileg ha nem is évente, de 2 évente cserélni kéne, de persze ez itt nem játszott...
Ha igazán jó bort akarsz készíteni minden évben, kis mennyiségben (mondjuk évi 1000 palack), akkor még a 10 milliót is keveslem, és hidd el nem lesz Ennyi bevételed belőle. Nem érdemes manapság ezt elkezdeni, aki megelégszik a szar minőséggel, megveszi a boltban 3-400 forintért a koccintost, a ruzsa Sándort es társait... Aki meg minőségi borra vágyik, az vinotékák polcairol habzsolja majd szemerey es hasonló. "nagy" borászok műveit. Középkategoria fogy a legkevésbé. És ha nincs neved, senki nem fog tőled nagy tételben drága bort venni.
Pár dolog az eddigi válaszokhoz: nem, a borászat, a bor nem leosztott. Ezt nehogy elhidd bárkinek. Millió meg egy példa van előttünk, hogy emberek, akiknek senki nem osztott semmit, lelkesedésből és kőkemény munkával kinőtték magukat meghatározó borászokká. A meghatározót nem úgy kell érteni, hogy ott vannak minden hiper polcain, hanem úgy, hogy azok, akiket tényleg érdekel a bor, kivétel nélkül ismerik őket, és azoknak az embereknek ők "a" borászok. Egy borrajongó rétegben nem Gere, meg Bock a sztár.
Viszont ehhez az kell, hogy pontosan tudd, hogy mit szeretnél a borral. Meglegyen a fejedben kőkeményen, hogy miért akarsz borral foglalkozni, és merre akarsz elindulni, valamint hogyan akarod ezt megtenni - és ez jóval fontosabb, mint a pénz. Ez megvan?
Amúgy nem, nem, én abszolút nem úgy látom, hogy évi pár száz palackkal érdemes kezdeni, hanem mondjuk egy 2-3 hektárral, valamint egy 10-20 ezer palackkal. Ha komolyan veszed a bort, és nem egy ipari vállalkozást akarsz létrehozni persze, mert akkor tucatnyi hektárokról beszélnénk, és beleolvadásról a szürkeségbe. Ha pedig háztájit akarsz csak termelni, az is más, akkor persze, lehet az évi 300 liter a cél, de ez megint más.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!