Mi az a lepárlás és itthon hogy tudom megcsinálni?
Lepárlás az, mikor a megerjesztett terményt (a levét vagy a cefréjét) forralni kezdik, és a kapott gőzt folyékonnyá hűtik. Az alkohol illékonyabb a víznél, ezért így elválasztható a víz nagy részétől, az illatanyagok egy részével együtt. Ezt hívják szeszfőzésnek, a célja a töményebb alkohol (égetett szesz – pl. pálinka, whisky, rum, stb.) előállítása.
Szeszfőző üsttel (pálinkafőzővel) tudod megcsinálni, amit jelenleg érdemesebb megéppíttetni egy hozzáértővel 10-20 ezer forintért, mint venni valami rosszabbat 2×3-szor annyiért a kereskedelemben.
A gyümölcs alapú párlatok (gyümölcspárlat, borpárlat, törkölypárlat) Magyarországon legálisan főzhetők házilag, másból (gabona, cukor, krumpli, stb.) törvényellenes.
Mielőtt belefogsz, meg kell tanulnod a szeszfőzés alapjait, mert a hozzáértés nélkül erjesztett és főzött alkohol rossz ízű és káros az egészségre.
Értem, hogy mindenki azzal akar főzni, amit otthon talál, de a szeszfőzés így nem működik.
Valami undormányt biztos lehetne főzni vele, de – amellett, hogy semmiképp nem lenne JÓ – a másra tervezett, műanyag alkatrészes dolgoknál sosem biztos, hogy nem old ki valamit belőlük a szeszgőz, amitől mérgező lesz a párlat), másrészt pedig a gőz nagy része egyébként is elszökne ilyen kezdetleges megoldásokkal.
Ha nem akarsz rendes szeszfőzőt építtetni/venni, akkor a saját érdekedben ne akarj szeszt főzni.
"10-20 ezer forintért" maximum egy marék rézcsövet kapsz, kotla nélkül.
Jómagam tavaly főztem először pálinkát kertünk gyümölcseiből (cukor+élesztő+bármi hozzáadása nélkül), a jelenleg is akciósan kapható tecsós 17literes pálinkafőző (kb. 50e Ft) tökéletesen bevált és nagyon finom pálinkát főztem. Igaz hogy előtte elolvastam többezer hozzászólást az indexes pálinkafórumon és elolvastam pár könyvet is.
Olyan 10-15 gyümölcsfáig megfelel, úgysem egyszerre érnek be ha különböző gyümölcsök. A cefre akkor kész ha már nem habzik, nem meleg és legfőképpen nem édes ízű.
Tippjeim főzéshez:
- Tömítésre különösen ügyelni kell, a túlnyomási szelep rendesen be legyen csavarva, megfelelően álljon, és az ÖSSZES illesztést kend be liszt+víz masszával vastagon. Ezt később le lehet törni/vakarni, de látszik rajta ha valahol szivárgás van.
- Olajozd ki a kotlát, sima étolaj is jó, nem fog leégni a cefréd ha valamit elnéznél.
- Tegyél bele "forrkövet", pár darab húszforintos méretű mázatlan tetőcserép-törmelék remekül megfelel, nem fog löketszerűen fröccsenni az alszesz hanem szépen csordogál majd.
- Ha a cefréből már csak kb. 3% alkoholos alszesz jön, befejezem az alszesz gyűjtését és ha van kedvem ecetet gyűjtök, a gyümölcsecet nagyon jó salátára és tisztítószerként is.
- Alszeszről nem veszek le metilt, desztillálásnál 10 darab számozott pohárba gyűjtöm a rézelejét, ha a sorrendben utolsónál nem érezhető a szúrós szag akkor onnantól gyűjtöm a pálinkát. Legnehezebb (számomra) elválasztani a pálinka közepét a végétől,
folyamatosan szagolni és kóstolgatni kell.
- Nagyon-nagyon lassan desztillálj. Lassan csöpögjön, egyenletesen. Gázpalackhoz kell reduktor, sokat spórolhatsz vele. A hűtővíznek mindig a teteje melegszik először, én kútvízzel hűtök, slaggal tolom a hideget az aljára, tetejéről meg szívom egy másikkal a rózsaágyásokba a langyos vizet. 50 foknál ne legyen melegebb a hűtővíz teteje, ez kb. a forróvíz érzet kézzel.
- A begyűjtött rézelejét nem dobom ki, halálfejjel és "méreg/metil!" felirattal ellátott üvegben a fürdőszobában tartom és takarítószerként használom, pl. ablakpucolásra.
köszike
de én ennyi pénzt nem fogok kiadni érte
inkább megveszem, az se sokkal drágábbra jön ki, nem?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!