Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Kaptam 20 liter bort áliitólag...

Gáborbmw kérdése:

Kaptam 20 liter bort áliitólag kifort 3 hét alatt? De még zavaros izre nem olyan rosz én hideg helyen tárolom honnan tudom megállapitani hogy kifort e rendesen vagy nem mikor jó?

Figyelt kérdés
egy hétig állt a must a hordóba majd préselés után ált 3 hétig üveg butellába elkezdett forni és állitólag ki is fort de nem igazán bizok abba aki csinálta a bort hogyan állapitsam meg hogy kifort e vagy nem éshogy jó e izre jó kicsit keserü de a bor ilyen és még zavaros mert átfejtette nekem müanyag 20 literes kannába??
2015. nov. 29. 19:05
 1/3 anonim ***** válasza:

Ha annyira zavaros, mint ez az írás, akkor szerintem ne idd meg.

Ha nem annyira, akkor természetes, hogy még zavaros.

Friss még, ülepítés után átfejteni hónapok múlva érdemes.


Hogy kiforrt e, lehet érezni.

Ha pezseg, akkor még forr.

De a forrásnak nem úgy van vége, mint amit elvágtak, hosszan kitarthat. Ezt hívják murcinak.

Olyan, mint egy szénsavas ital, miből kirázták a nagyja szénsavat, de azért még "szúr" vagy "csíp" egy kicsit.

Ez a friss borokra is jellemző.


Én a biztonság kedvéért úgy tárolnám, mint a forrásban lévő bort, azon az elven, mint az erjedő hordóskáposztát.

Léteznek "vizes dugók" úgy működik, mint egy bűz elzáró.

Vagy mint a potyogtatós savanyúságos hordó teteje.

Kifelé engedi a gázt, befelé nem engedi a levegőt.


Fúrd ki a kanna tetejét, dugj bele szorosan egy vékony gumi csövet.

A cső végét lógasd bele egy vízzel teli befőttes üvegbe.

Így nem tud felrobbanni, mert szabadon távozhat a co2, de nem érintkezik a levegő o2 tartalmával, ami viszont árt neki.

2015. nov. 29. 19:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 anonim ***** válasza:
# 1-es kotyogóról ír. Legfeljebb annyi lehet a gond, hogy a benne maradt élesztőgombák megfosatnak. Levegőtől elzárva kell tartani, különben hajlamos a megecetesedésre, de nem szabad lezárni mégse az edény tetejét, mert a keletkező széndioxid szétrobbanthatja az edényt, ezért kell a vízzáras kotyogó.
2015. nov. 29. 19:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/3 anonim ***** válasza:

Tartsd hűvös helyen, aztán egy-két hét múlva fejtsd át egy cső segítségével, vigyázva, hogy az alját ne kavard fel. Se a csővel, se a kanna mozgatásával. A maradékot flakonba tedd, a tiszta részét megint le lehet fejteni, ha leülepedett.

Ha nagyon kíváncsi vagy arra, hogy ki van-e forrva teljesen, akkor vegyél ki egy kicsit, tedd meleg szobába, és elég gyorsan elkezd megint pezsegni, ha még nincs készen.

2015. dec. 2. 16:29
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!