Kaptam 20 liter bort áliitólag kifort 3 hét alatt? De még zavaros izre nem olyan rosz én hideg helyen tárolom honnan tudom megállapitani hogy kifort e rendesen vagy nem mikor jó?
Ha annyira zavaros, mint ez az írás, akkor szerintem ne idd meg.
Ha nem annyira, akkor természetes, hogy még zavaros.
Friss még, ülepítés után átfejteni hónapok múlva érdemes.
Hogy kiforrt e, lehet érezni.
Ha pezseg, akkor még forr.
De a forrásnak nem úgy van vége, mint amit elvágtak, hosszan kitarthat. Ezt hívják murcinak.
Olyan, mint egy szénsavas ital, miből kirázták a nagyja szénsavat, de azért még "szúr" vagy "csíp" egy kicsit.
Ez a friss borokra is jellemző.
Én a biztonság kedvéért úgy tárolnám, mint a forrásban lévő bort, azon az elven, mint az erjedő hordóskáposztát.
Léteznek "vizes dugók" úgy működik, mint egy bűz elzáró.
Vagy mint a potyogtatós savanyúságos hordó teteje.
Kifelé engedi a gázt, befelé nem engedi a levegőt.
Fúrd ki a kanna tetejét, dugj bele szorosan egy vékony gumi csövet.
A cső végét lógasd bele egy vízzel teli befőttes üvegbe.
Így nem tud felrobbanni, mert szabadon távozhat a co2, de nem érintkezik a levegő o2 tartalmával, ami viszont árt neki.
Tartsd hűvös helyen, aztán egy-két hét múlva fejtsd át egy cső segítségével, vigyázva, hogy az alját ne kavard fel. Se a csővel, se a kanna mozgatásával. A maradékot flakonba tedd, a tiszta részét megint le lehet fejteni, ha leülepedett.
Ha nagyon kíváncsi vagy arra, hogy ki van-e forrva teljesen, akkor vegyél ki egy kicsit, tedd meleg szobába, és elég gyorsan elkezd megint pezsegni, ha még nincs készen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!