Ti mikor kezdtétek el élvezetből inni a bort?
Ételek mellé gondolom vagy néha egy-egy pohárral, nem töménytelen mennyiségre gondolok. Valahogy nekem a bor nem jőtt be eddig bár lehet csak nem kóstoltam igazán finomat. Azt is hallottam, hogy meg kell érni arra h élvezzük a bort. Tényleg így lenne?
Mellesleg én nem szoktam alkoholt inni de egy-egy komolyabb vacsora mellé néha el tudnám képzelni.
Szia!
Ez egy olyan kérdés, amiről oldalakat lehetne írni. Vagy könyveket. Nagyon dióhéjban:
Igen, valószínűleg nem ittál olyan bort, ami eléggé megfognak. A boros ízlés amúgy a legtöbbször formálódik az idők során, ahogy egyre jobban megismeri az ember azt a világot. De hogy kezdésnek mi jön be az embernek épp, és mi tudja megfogni és a bor világa felé fordítani, azt nagyon nehéz megmondani. Na meg az sem törvényszerű, hogy mindenkinek ízlenek a borok - vagy bármilyen bor. Bár nagyon sokfélék, a legkülönfélébb ízvilággal, így is elképzelhető, hogy valaki szubjektív ízlésével egyszerűen nem találkoznak. (Olyasmi ez, mint a csokik: van írtó édes fehér, teljesen keserű 90% körüli fekete, van töltött, van mogyorós, van mindenféle - mégis lehet, hogy van, akinek egyik sem tetszik. Borból is van millió ízvilág, nagy valószínűséggel találhat az ember neki tetszőt - de a nagy valószínűség az nem egyenlő a 100%-al.)
Ételek mellé a borpárosítást meg jól el lehet rontani. Amit mindenki "tud", és hangoztat, hogy vörös húsok mellé vörösbor, fehér húsok mellé fehérbor. Aztán nem értik, hogy a jó kis zsíros, hagymás, répás-hagymás-sültkrumplis körítésű csirkecomb mellé miért annyira szörnyű a megvett cserszegi, vagy irsai, pedig hát fehér - hogy csak balesetet említsek a sok-sok elképzelhető közül.
Aztán persze lehet jól is csinálni :) Érdemes olvasgatni erről minél többet - és minél kevesebbet hagyatkozni a felületes ökölszabályokra.
Amikor találkoztam a tokaji aszúval... Még kellemesebb száraz vöröseket is képes vagyok meginni, de annyit nem, hogy megérje venni egy üveggel, úgyhogy marad a tokaji aszú, amit ráérek akár évekig inni. Zöldségre alapozó ketogén diétában merész (a legcukrosabb bor, amiről tudok), de elég aromás és ütős ahhoz, hogy kevés is elég legyen belőle s én amúgyis jól tudok keveset inni.
Nem vagyok borozósabb ember, mint 20 éve, igaz, még 40 se vagyok...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!