Vesztergombi Cabernet Franc 2012-es milyen bor?
Köszönöm!!
Aldiban árulják, nem is olyan drágán (2500 körül), ezért voltam kicsit bizalmatlan...
Az egy korrekt ár érte. Igazából egy korrektül elkészített alap fajtaborért pont ez az ár az, ami reális - és sok pince árazza kb így a kínálatának ilyen tagjait.
Nyilván nem egy hatalmas nagyágyú bort kell elképzelni, de egy jó közepes testű, kellően fajtajelleges, szép, gyümölcsös karakterű ital. Pont az a fajta, amit igen sokan többre is értékelnek egy tipikus "mindent bele" nagybornál - és őszintén, meg is értem őket.
Nem feltétlen vannak túlárazva amúgy. De nem is feltétlen fogja mindenki jobbnak találni őket. Az 5-8 ezres kategória borai (főleg, amiket hiperekben kapni), leginkább hömpölygős, lekváros, sokszor túlextrahált, erősen tanninos italok. Nem mindig, de gyakran. Persze, vannak, akik nagyon szeretik ezt a stílust, de az emberek többsége inkább a jobb ivású, könnyebben csúszó, direktebben gyümölcsös vöröseket szereti, amire tökéletes ez a 2,5-3 ezres kategória, hogy jókat találjon az ember.
Persze vannak olyan drágább borok, amik a kifinomult eleganciát megtartva tudnak fölénőni a 2,5-3 ezres kategóriának. Ilyen mondjuk egy Heimann Barbár, 8-9 ezer környékén, ami szerény véleményem szerint jelenleg az egyik legjobb magyar vörösbor, vagy pl Légli Gézának a Kislak nevű házasítása 6 ezer körül, ami szintén nem egy tanninbomba, mégis megadja a nagyboros érzést kóstoláskor, miközben nagyon kifinomult és elegáns.
Külföldről meg aztán főleg fogsz ilyet találni. Egy-egy jó burgundiai pinot noir pl sok tízezer forintokért is képes finoman könnyed lenni, miközben elképesztően gazdag és rétegzett.
Nem, bár nem kizárt, hogy a jövőben ez változni fog - meglátjuk, mit hoz az élet :) Tervek vannak, vannak elképzeléseim a magyar borról, és arról, hogy én merre szeretnék elindulni, mit és hogyan szeretnék csinálni, képviselni. De ez egy sokismeretlenes dolog, sok mindentől függ, hogy lesz-e belőle valami.
Egyébként ismerek elég sok szakmabelit, elég jól, főleg borászokat, de sommelier-t is, meg magam is igyekszem minél többet, minél szerteágazóbban és minél mélyebben művelődni borok terén (is).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!