A Törley Muscateller rossz választás volt ilyen esetben?
A legtöbb különösebb boros és pezsgős tapasztalat nélküli ember kifejezetten szereti a muskotályos fajtákat - főleg, ha amúgy még édeset is kér.
A muskotályos az intenzív, orrbamászó, de szájban is robbanó ízvilágú, szóval ahogy az első válaszadó is írta, tökéletes lesz.
A muskotályos illatosabb, én ha édes pezsgőt akarok venni, mindig ilyet veszek.
BB-ből ez a Spumante. Az is jó.
Picit drágább, édes pezsgőben BB-ből az arany cuée, az is nagyon finom. Valamivel 1000 ft fölött árulják, úgyhogy nem olyan vészes, legközelebb próbáld ki, ha gondolod.
Kedves négyes hozzászóló!
Felteszem, az én hozzászólásomra reagáltál, bár még véletlenül sem írtam olyasmiket, mint amiket a számba próbálsz adni. Szívesen segítek értelmezni az általam leírtakat, de jobban veszi ki magát, hogy ha kérdezel, ha valamit nem értesz. Ettől függetlenül azért vágjunk bele:
ÉRdekes tapasztalat, de az a helyzet, hogy ismerek nem egy, nem kettő, hanem bőőőven kétszámjegyű embert, aki igencsak benne van a borok-pezsgők világában, feketeöves borrajongóként, vagy akár szakmabeliként, és megint kétszámjegyű azok száma, akiket ismerek, és bár nem feketeövesek, de korrektül kiigazodnak azért a borok világában. És szintén ismerek igen sok embert, akik nem nagyon foglalkoznak borokkal/pezsgőkkel, de néha szívesen isznak. Az a tapasztalat, hogy - pezsgőnél maradva - mind a brutálisabb dosage szeretete, mind a muskotályos fajták preferálása ez utóbbi csoport sajátja. Ami azt illeti, határozottan népszerű, sőt, egyértelműen a legnépszerűbb a körükben. Borrajongó emberek esetében pedig az én - még így is kicsi - mintámban konkrétan 0, azaz nulla százalék azon emberek aránya, akik a muskotályos fajtákat a saját rangsorukban nem hátra rakják, mint ahogy a nagyon magas dosage-val rendelkező pezsgőket is leginkább kerülik. A kettő csoport közötti embereknél pedig szépen látszik a muskotályos fajták és a magas cukortartalom preferálásának fokozatos háttérbe szorulása, ahogy egyre tapasztaltabbak lesznek.
Ez nem jó, vagy rossz, vagy akármilyen. Az embereknek alakul az ízlésük, ahogy egyre több mindent megismernek, ez pedig egy általános irányvonal, amerre az ízlés megfigyeléseim alapján alakulni szokott. Amúgy több ez, mint pár tucat emberen leszűrt statisztika, emögött azért egyszerű, de világos okok húzódnak. A muskotályos fajták orrbamászó jellege, és szájban érezhető intenzitása mind a pezsgők, mind a borok esetén egy idő után túl soknak érződik, hiányozni kezd az a fajta rétegzettség, összetettség, amit igen gyakran meg tudunk találni a jobb boroknál/pezsgőknél. Egyszerűen az intenzitás rovására csökken az öszetettség.
A cukorral kicsit más a helyzet, ott pezsgőknél létezik ez a vonal, boroknál természetesen nem. Az édes borok elképesztő összetett, fantasztikus ízélményt képesek nyújtani - de csak a megfelelő édes borok. Sajnos a boltok polcain jó 90-95%-ban (minimum!) csak felédesített (bár nem cukorral, leginkább mustsűrítménnyel), gyenge alapanyagból gyenge minőséget adó borászati eljárásokkal készült lőrék, amik csak szimplán rosszak. Nagyon. A jó édes bor viszont hihetetlen élmény. De a jó édesbornál alap követelmény - bár nem elégséges követelmény -, hogy természetes maradékcukrot tartalmazzon. Pezsgőnél nincs természetes maradékcukor, ott expedíciós likőrrel belőtt dosage van. Tévedés ne essék, nem vagyok híve a nyerspezsgőknek, és kevés embert ismerek, aki az, de egy 6-12 g/l dosagenél több már nem feltétlen jó dolog.
Még egy fontos dolog: a (nem természetes) cukor és a muskotályosság kifejezetten az alacsonyabb árkategóriákban jól szokott jönni a gyártóknak, ugyanis remekül fedi a bor gyengeségeit. Intenzív ízérzetet biztosít, miközben mögötte az alapanyag szépen megbújik, és ezen intenzitás nélkül kibukna, hogy bizony nagyon nem jó. (Pont ez a baj a magasabb árkategóriában, hogy ott is fed, csak ott az nem kívánatos már.)
Amúgy ritka, de muskotályos kategóriában is lehet olyan borokat készíteni, amik gyönyörűen rétegzettek, nem az intenzitásukkal, hanem az eleganciájukkal próbálnak hódítani. Pezsgőben ilyenről nem tudok - ettől nem kizárt persze, hogy létezik.
Úgy érzem, sértőnek találtad az írásomat, pedig hidd el, a legkisebb mértékben sem annak szántam. Csupán egyszerű megfigelés, meg egyszerű mögöttes okokra visszavezető mechanizmusok mondatják ezt, de ettől ez nem értékítélet. Nem kell mindenkinek százával kóstolni a borokat/pezsgőket és a legapróbb dolgokra is figyelni velük kapcsolatban, teljesen rendben van, és tökjó dolog, ha valaki issza, jól esik neki, élvezi. Arra van. Azt hiszem, az élet minden területén vannak dolgok, amikben el lehet merülni, és ahogy elmerülünk, változik az ízlésünk, változnak a preferenciáink, de a fene, kinek van erre ideje, energiája és egyáltalán igénye, hogy mindenben így tegyen? Nem is kell, hogy így legyen. Szóval nem, ez nem értékmérő. Viszont abban segítenek az általam megfigyeltek, hogy kinek milyen bort/pezsgőt érdemes választani. Itt pedig az volt a kérdés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!