Mi a véleményetek a Canadian Special Old Whisky-ről?
Szerintem a whisky olyasmi, amit ebben az árbam "nem lehet kapni".
De ha már muszáj, szerintem is inkább dzsonivókör.
Szerintem a whisky olyasmi, amit ebben az árbam "nem lehet kapni"
Ez egy tipikus sznob felfogás...
A Canadian Special Old igenis egy jó whisky.
1. Kanadai
2. Kukoricapárlat
3. Nagyon finom, könnyű és jó illatú.
Ha valaki leszólja a kedvenc italunk árkategóriáját, az sznob, értem, ez meg hagy ne mondjam, milyen felfogás. Az egyik nagy titka a szeszpiacnak, hogy ami igazán jó, azt soha a büdös életben nem fogják neked olcsón odaadni (abból az egyszerű okból kifolyólag, hogy akkor drágán is el lehet adni). Drága sz*r létezik, de olcsó minőséget senki nem ad.
(Szereted, rendben, nem vagy tőle rosszabb ember, valóban mindenkinek máshol van az a pont, ahol a minőség kezdődik, én sem sértődök meg, ha valaki azt mondja, 6 ezer alatt az összes sz*r. De ettől függetlenül sose merném ajánlani, mint finom whiskyt.)
Attól meg egy whisky sem lesz jobb önmagában, hogy kanadai, vagy hogy kukoricából van (egyébként sem „kukoricapárlat”, ilyen száraz ízzel az is meglepne, ha a fele kukorica volna).
Sokat ittam egyetem alatt, bulikban az ára miatt, de kólával, vagy energiaitallal.
igazából 20E/l alatt nem kapsz whiskeyt, amit az ízéért érdemes inni. a red label, jim beam stb. 3-4 ezer forintos whiskeyk sem nújtanak nagy ízélményt, h magában idd.
az igazán jó whisk(e)y-knek még a nevét is csak kevesen ismerik, még kevesebben fogysztják.
Nos akkor a tisztázás, mert mindenki mondott valami hamisat:
-Ez kanadai whiskey, nem kukoricából van, hanem főként rozsból! (De természetesen van benne kukorica, csak kisebb arányban, nagyobb részét rozs alkotja). Íze lágyabb.
-Ez kanadai whisky, nem lehet összehasonlítani a Johnnie Walker-el (egyik fajtájával) sem, mert az skót whisky! Leginkább malátázott árpából készül, íze füstös, testes, tőzeges.
-A Jack Daniel's-el sem lehet összehasonlítani, mert az meg Tenneessee whiskey, ami min. 50% kukoricából van. Íze édeskés és lágy.
-Igazából még csak nem is bourbon, mert a bourbon lényegében ugyanolyan mint a tenneessee whiskey, csak nincs átszűrve aktívszénen!
Sok féle whisk(e)y van, MIND más és más ízű. A kanadait nem lehet összevetni a skóttal, se az amcsival, se a magyarral, se az indiaival, egyiket egyikkel sem!
Összehasonlítást csak azonos típusú whiskyvel végezzünk! És még az se mindegy hogy blended, vagy single malt, single barrel.....
És akkor a lényeg (kérdésre válaszolva):
Én véleményem; én szeretem ezt a whiskey-t. Lényegében kedvencem, a Black Velvet mellett, de élmezőnyben van a Crown Royal-al is (ami azért már lényegesen drágább). Olcsó (mármint a Can. Spc. Old), egyik üzletláncban ki lehet fogni akciósan 2500-3000-ért. Íze lágy, grillázs szerű.
Utolsó:
Nem akarlak bántani, de Te sem kevés „hamisat” írtál...
– A tipikus kanadai whisky hagyományosan rozzsal ízesített, DE főként nem abból készült whisky. A finomítóoszlopok előtt rozsos búzacefréből készült, azóta pedig utólag keverik ki jellegtelenre finomított kukoricawhiskyből és (jellemzően igen kevés, akár csak tizedrész) rozswhiskyből (vagy rozswhisky helyett akár bourbon jellegű whiskyből). A Canadian Special Old tényleg rozsosabb az átlagnál, de egészen biztosan nem tartalmaz több rozswhiskyt, mint tornyos „tölteléket”. Persze palackoznak tisztán kanadai rozswhiskyt is, de ez hasonlóan ritka, mint mondjuk a grain scotch whisky.
– A Johnnie Walker (legalábbis a Red label) szintén nem „leginkább malátázott árpából készül”, hanem nagyobb arányú olcsó grain-t ízesítenek kevesebb malátawhiskyvel.
– valamilyen szinten mindent össze lehet hasonlítani mindennel, mivel nemcsak stílusa van egy italnak, hanem színvonala is. Más kérdés, hogy aki a kettőből csak az egyik stílust szereti, annak ez mindegy. Ha én szeretem és jól ismerem a bourbönt és a single malt-ot is, akkor asszem nyugodtan állíthatom, hogy a Talisker 10 jobbnak éppen jobb, mint a fehér Jim Beam...
– faszénen szűrt bourbon whiskyk pl. a Jim Beam Choice vagy az alap Heaven Hill (rájuk is van írva). A Tennessee whiskyt lehetne bourbon whiskyként is forgalmazni, mert minden követelményének megfelel. Persze ettől még igaz, hogy jellegzetes, egyedi stílusa van, bár ezt a stílust igazából egyetlen márka (a Jack Daniel's) hozta létre. A Tennessee whisky tavalyelőttig nem is volt hivatalos whiskyfajta (szövetségi szinten ma sem az), és a nemzetközi eredetvédelme is „Tennessee államban készült straight bourbon whiskyként” rögzíti.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!