Melyiknek mekkora az alkohol tartalma es mekkora lehet maximum? (tobb lent)
A magyar élelmiszerkönyv előírásai szerint minden alkoholos ital címkéjén fel kell tüntetni az alkoholtartalmat. Aki megtanulta a számokat középső csoportban, meg harmadik általánosban a százalékjelet, az már ezzel elboldogul.
Osztán, ha valaki ezt buzgón lapozgatja, mármint az élelmiszerkönyvet, akkor megtalálja benne azt is, mi minősül pálinkának, vodkának, viszkinek, ha az alkohol mankó, a johny walker egyenesen tolószéknek, stb.
Egy átlagos világos sör 4-5% körül van. A barna sör az ennél erősebb. De ittam már 20%-os sört is..
A borok alkoholtartalma általában 8,5-14% között mozog. A pezsgőké is hasonló.
Na pálinka az nagyon változó. Forgalomba csak 37,5% és 55% közötti pálinkák kerülhetnek. A házi az meg attól függ, hogy milyen kerítésszaggatóra csinálják.
A whisky és a vodka átlagosan 40% körül van.
Absinth az meg 70% kb.
A sörnél nem nagyon lehet behatárolni. Lehet alkoholmentes, erjeszthető kb. 10%-ig (valamivel erősebre is, de attól egyre rosszabb íze van), illetve fagysűrítéssel („fagydesztillációval”) magasabb alkoholtartalomra is erősíthető, ettől még hivatalosan sör marad. A Snake Venom pl. 68%-os.
Az égetett szeszeket az alábbiak szerint lehet forgalmazni az EU-ban – az alsó határ azt jeleni, hogy mennyire szabad felhígítani, a felső pedig általában azt, hogy milyen erősre szabad finomítani, de ennek nem mindig van határa.
Vodka: 37,5–95,6% (mindig 95,6-ról hígítják vissza)
Pálinka: 37,5–86% (nem 84). Olyan szabály egyébként nem tudom, mikor volt, hogy 55% fölött nem lehet eladni, mert több ilyen pálinkát is forgalmaznak itthon.
Whisky: 40–94,8%, de érlelni 65%-ra hígítva szokták, és onnan még veszít pár %-ot.
Brandy: 36–%, szintén 60% körül van a gyakorlati plafon.
Abszint: nem létezik hivatalos italfajtaként, úgyhogy szabályozása sincs. Hagyományosan 45% az alja, és max. 83%-ig finomítják. A kispórolt változatok és a hamisítványok akár 90 fölött is lehetnek, mert ezeknél egyszerűen kivonatokat és festéket kevernek a 95,6%-os finomszeszhez.
Likőr: 15%-, a tetejét az határozza meg, hogy menny finomszesz fér el a minimum 100 g/l cukor és az ízesítők mellett. Max. 80% körül.
Tequila: 35%-, a tetejét nemtomfejből, valami 80-86.
Rum: 37,5%–, elvileg lehet akár 90% fölötti is, amíg felismerhető a rumjelleg.
Gin: 37,5%–. A kivonatból kevert gin akár 95%-is lehetne (ha nem egy kommersz vacak volna, amit úgyis 37,5-re hígítanak), a minőségi desztillált max. 80-90 között.
Persze sok italból nem forgalmaznak hígítatlant, pl. sose láttam még 80 fokos gint.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!