Probalta mar valaki Duzsi Tamas Furtikejet?
Nem vagyok egy Dúzsi rajongó, de mivel ezerfürtő fajtabort (a Dúzsi fürtike az) nem lehet túl sok pincétől kapni, rákóstoltam régebben két évjáratára is, a 2012-esre és a 2013-asra. Alapvetően tényleg egy könnyed (vagy még inkább pehelysúlyú), de lendületes fehérborról van szó, nem túl arcbamászó aromatikával, némileg neutrális, főleg a könnyed kategória sok versenyzőjéhez képest, némileg traubis, a tipikus különösebb erények és hibák nélküli bor megtestesítője. Könnyen iható, felejthető technobor.
Ja 10,5 alkohol :D 2012-ben még 13%, 2013-ban 11,5%, 2014-ben 10,%. Jól látszik ezen a soron, hogy melyik év mit is kínált. (2012 - nagy hőség, rendkívül meleg és aszályos évjárat, 2014 - hideg, özönvízszerű esőzésekkel terhelt évjárat. 2013 pont a kettő között.)
Amúgy a 10,5% alkohol, ha csontszárazra erjedt (márpedig alighanem azzá erjedt), 17 mustfok alatt szüretelt szőlőt takar.... just FYI.
Az a csókakő az csókaszőlő lesz - Csókakő egy település :) Egyébként nem magyar nemesítésű fajta, hanem kárpát-medencei őshonos. Mint ahogy a kövidinka is.
Örülök az élményeidnek, főleg, hogy a (neked) hazai táj borai tetszettek így. :)
Vazz, itt jól írtad le a bock nevét.... :D
Naszóval, öröm látni, hogy valamely borvidéken a helyi borok vannak előtérben egy normális boltban is. Tényleg, így kéne valahogy működnie. Nemrég voltam a Balatonfüred-Csopaki borvidéken nyaralni, több települést megjártunk, köztük magát Füredet is, és ha bementem egy boltba, tele volt egrivel, tokajival, villányival, akármivel... alig lehetett látni Balatonfüred-Csopakit. Vagy egyáltalán, balatonit... nem csak a szuper/hipermarketekben, hanem a kisebb boltokban sem... elszomorító....
Hehe, hát figyelj, én azért elég sokszor kóstolok, iszok, legközelebbi borkóstoló az holnap lesz:
hétvégén egyetlen Patricius borház 2012-es tokaji furmint nyílt. Ajándékba kaptam. 2012 ugye írtó forró, aszályos év volt, a fehérborok gyakran farnehezek, savakban szegények lettek, az eltarthatóságuk sem csúcsokat döngető. Bár nem épp matuzsálem, de azért ez a bor is leszállóágban volt már határozottan. Még tartogatott élvezeti értékeket, de már első nap a megvillanó reszelt alma nem sok jóval kecsegtetett, másnapra pedig kifejezetten rosszabb lett... van ez így. De szerintem, ha mindig beszámolnék az aktuális ivászatokról, másból sem állna a GYK, meg nem tudom, mennyire lenne élvezetes olvasmány. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!