Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Ha - megfelelő arányokban -...

Ha - megfelelő arányokban - cukrot és vizet öntök össze, akkor abból egy idő után fogyasztható alkoholos "ital" lesz?

Figyelt kérdés
egyik osztálytársam azt magyarázta nekem, hogy valaki így állít elő házilag piát...
2015. jún. 15. 19:26
 1/8 anonim ***** válasza:
Kellenek gombak is, amik a cukorbol alkoholt allitanak elo es birjak is annyira az alkoholt, hogy nem pusztulnak el es tovabb tudjak gyartani az alkoholt.
2015. jún. 15. 19:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:

Alkohol úgy képződik, hogy lebontják a cukrot. Tehát ha van cukrod és megfelelő körülmény, akkor valamilyen szintű alkoholképződés beindulhat.

Ezt azért ne hasonlítsd össze azokkal az alkoholtartalmú italokkal amiket kereskedelmi forgalomban terjesztenek és fogyasztanak. Az elv ugyanaz, csak a megvalósítás és az alapanyagok egészen mások.


Börtönökben például úgy csinálnak zugpiát, hogy kenyeret rothasztanak, mert a benne lévő keményítő cukorrá majd alkohollá bomlik el.

2015. jún. 15. 19:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 anonim ***** válasza:
Nem. Egy pohár cukros vized lesz.
2015. jún. 15. 19:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 Phoney ***** válasza:

Nem. Hiányoznak a képletből:


– élesztő

– élesztőtáp

– megfelelő arányú sav, ami nélkül jó eséllyel megromlik

2015. jún. 15. 19:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 anonim ***** válasza:
Inkább cukor szirup lesz!
2015. jún. 15. 19:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 A kérdező kommentje:
Milyen élesztő kell? Sütőélesztő jó? És mi az az élesztőtáp?
2015. jún. 15. 20:34
 7/8 anonim ***** válasza:
ha teszel bele még élesztőt meg mondjuk mohát,akkor igen.
2015. jún. 15. 23:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 Mojjo ***** válasza:

A sütőélesztő is Saccharomyces cerevisie, ugyanúgy, mint a sörélesztő, vagy a borélesztő. Ennél fogva valahogy le fogja bontani a cukrot alkohollá, viszont a S. cerevisie-nek is van ezerféle törzse, mindegyik kissé más célokra felel meg leginkább. Sőt, a borok erjesztéséhez is van rengeteg különböző törzse, amit használnak, és más eredményt ad.

Szóval beindulhat az erjedés sütőélesztővel, de nem tudni, meddig tart, hol fog elakadni, illetve milyen nemkívánatos anyagcseretermékekkel gazdagítja a készülő löttyöt, mint pl. ecetsav.


Az élesztő életműködéséhez meg természetesen tápanyagra van szüksége. Vitaminokra, nitrogéntartalmú tápanyagokra, sok mindenre. Lehet kapni komplex élesztőtápanyagokat, de ilyen kísérletezgetésbe kár pénzt fektetni szerintem....

2015. jún. 16. 13:07
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!