Ha - megfelelő arányokban - cukrot és vizet öntök össze, akkor abból egy idő után fogyasztható alkoholos "ital" lesz?
Alkohol úgy képződik, hogy lebontják a cukrot. Tehát ha van cukrod és megfelelő körülmény, akkor valamilyen szintű alkoholképződés beindulhat.
Ezt azért ne hasonlítsd össze azokkal az alkoholtartalmú italokkal amiket kereskedelmi forgalomban terjesztenek és fogyasztanak. Az elv ugyanaz, csak a megvalósítás és az alapanyagok egészen mások.
Börtönökben például úgy csinálnak zugpiát, hogy kenyeret rothasztanak, mert a benne lévő keményítő cukorrá majd alkohollá bomlik el.
Nem. Hiányoznak a képletből:
– élesztő
– élesztőtáp
– megfelelő arányú sav, ami nélkül jó eséllyel megromlik
A sütőélesztő is Saccharomyces cerevisie, ugyanúgy, mint a sörélesztő, vagy a borélesztő. Ennél fogva valahogy le fogja bontani a cukrot alkohollá, viszont a S. cerevisie-nek is van ezerféle törzse, mindegyik kissé más célokra felel meg leginkább. Sőt, a borok erjesztéséhez is van rengeteg különböző törzse, amit használnak, és más eredményt ad.
Szóval beindulhat az erjedés sütőélesztővel, de nem tudni, meddig tart, hol fog elakadni, illetve milyen nemkívánatos anyagcseretermékekkel gazdagítja a készülő löttyöt, mint pl. ecetsav.
Az élesztő életműködéséhez meg természetesen tápanyagra van szüksége. Vitaminokra, nitrogéntartalmú tápanyagokra, sok mindenre. Lehet kapni komplex élesztőtápanyagokat, de ilyen kísérletezgetésbe kár pénzt fektetni szerintem....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!