Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » A bort lehet tárolni sima...

A bort lehet tárolni sima hűtőben is?

Figyelt kérdés

Kaptam egy 17 éves bort, a spejzban van, de félek, hogy megbuggyanik ebben a melegben (volt már rá példa), ezért beraktam a hűtőbe. Úgy tudom vannak speciális borhűtők direkt ilyen célra. Mi a különbség, árt a bornak, ha sima hűtőbe rakom?


Pl. a vért is speckó hűtőben tárolják, mert a rázkódás ami egy sima hűtőben van, megöli benne a sejteket, azért gondoltam, hogy hátha a bornál is van valami extra dolog.



2015. jún. 15. 15:06
 1/10 anonim ***** válasza:

A borhűtő hőmérséklete 7-18 °C között állítható, míg a sima hűtőszekrényben 0-8 °C között van, feltéve, ha jó a hűtő.

Az internet szerint mind a túl magas, mind a túl alacsony tárolási hőmérséklet árt a bor állagának. Mindenesetre ne a hűtőből kivéve fogyaszd.

2015. jún. 15. 15:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 Mojjo ***** válasza:
100%
Pontosan itt is a rázkódás a kritikus pont. A bor nem bírja sokáig a hűtő keltette folyamatos rázást. Mondjuk persze nem mindegy, hogy napokat akarod tárolni így, vagy éveket. :)
2015. jún. 15. 15:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/10 szaszaa11 ***** válasza:

Ez attól függ, milyen bor. Nem lehet megmondani, lehetetlen. Minden bornak más jó, még a rozé-fehér-vörösön belül is vannak bizonyos fajták, amik eltérnek a többitől tárolás terén. Alapból egyébként a borokat felszolgálási hőmérsékleten tárolják: Rozé: 9-12 Fehér: 12-14 Vörös: 16-18

A vörösbor ritkán romlik meg, ők annyira nem kényesek, ha helyesen tárolod: Fektetve (Ha parafadugós, ha csavaros kupakú, inkább állítva), hogy a bor érje a dugót, a dugó ne száradjon ki, penészedjen be, és rontsa el a bort (biztos hallottál már a "dugós a bor" kifejezésről, ezért szagolják meg a szomeliék és a pincérek a parafa dugót kihúzás után, felszolgálás előtt.) és a fent leírt hőmérsékleten, fénytől elzárva. Nem véletlenül pincékben tárolják a borokat, ahol minimális a hőmérséklet ingadozás, és nincs, vagy kevés a fény.


Rozébort 1 évnél tovább nem tanácsos tárolni, fehérek pedig nagyon fajta függők. Aszúkat helyes tárolás esetén soktízévig, gyengébb minőségű borokat, és fiatal, üde fehérborokat (pl irsai olivér) szintén nem érdemes 1 évnél tovább tartogatni.


Mint írtam, a vörös ritkán romlik meg, ám lehet, hogy a bor még bár nem romlott meg, és nem fog 10 év múlva sem, de a minősége már lefelé ível az évek során. Utána kell nézni az adott bornak, a pincészetnek, és az évjáratnak. Ha ezek meg vannak, és jó minőségű borról beszélünk, biztos találsz majd leírásokat, hány év otthoni érlelés után a legjobb a bor. Drága boroknál van ez így leginkább, hogy megvétel után még pihentetni kell pár évig, a közepes és a felső kategóriás de olcsóbb borok "fénykorukban" kerülnek a boltok - vinotékák - polcaira.


Ja és attól hogy egy bor idős, még nem feltétlen jó!

Én azt javaslom fogyaszd minél előbb, 17 év már egyetlen bornak sem tesz jót, és ha ez nem egy több tízezer forintos bor, nem adok neki többet időt, mint pár év. Ha pedig hűtőben tárolod, még 3 napot sem!

2015. jún. 15. 23:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 A kérdező kommentje:
Rizling a Balaton felvidékről, egyik borász ismerősétől kapta faterom, ezért sokkal többet nem tudok róla. Kapott más borokat is, azok finomak, úgyhogy ez is jó lehet. Szerintem megisszuk még ebben a hónapban.
2015. jún. 16. 07:55
 5/10 szaszaa11 ***** válasza:

Olaszrizling? Az fehér, nagyon nagyon húzós... Mikor kibontod szagold meg a dugót, es nezd meg alaposan. Ha penészes vagy büdös akkor nem lesz jo, bar meg mindig finomabb lesz mint a kannasborok es a legtobb közepes fehérbor a Tesco polcairol. Bajotok nem lesz tole es ha meg is dugosodott meg lehet finom. Ha van benne seprő ( úszkálnak benne dolgok, borkoves, stb) akkor óvatosan toldst ki egy kancsoba ugy hogy a fenyő a borosuvegben maradjon, majd a kancsó bort egy 10 percig hagyd szellozni. Ugy novelheto az izerteke! Remellem segitettem!


Ne nagyon rázd fel mielott kitoltod legalabb 1 napig. Es ha penészes a dugó töröld meg egy ruhával az üveg szajat!

2015. jún. 16. 16:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 szaszaa11 ***** válasza:
A fenyő az seprő akart lenni.
2015. jún. 16. 16:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/10 Mojjo ***** válasza:

Kedves ötös válaszadó! Azt hogy érted, hogy az olaszrizling nagyon nagyon húzós? Milyen értelemben?


Kedves kérdező! Azért arra készüljetek fel, hogy jó eséllyel egy végletekig eloxidált, szétesett bort kaptok kinyitva. Nem biztos, de elég esélyes.

2015. jún. 16. 16:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/10 szaszaa11 ***** válasza:
Ugy hogy az Olaszrizling nem arrol hires hogy évtizedekig eltartható, persze ez is a szürettől függ, hogy milyen volt az az évi termes. Meg az elkészitestol
2015. jún. 17. 01:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 Mojjo ***** válasza:
Thx, így már értem, mire gondoltál.
2015. jún. 17. 08:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! Majd visszaírok, hogy milyen volt.
2015. jún. 17. 14:01

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!