A bort lehet tárolni sima hűtőben is?
Kaptam egy 17 éves bort, a spejzban van, de félek, hogy megbuggyanik ebben a melegben (volt már rá példa), ezért beraktam a hűtőbe. Úgy tudom vannak speciális borhűtők direkt ilyen célra. Mi a különbség, árt a bornak, ha sima hűtőbe rakom?
Pl. a vért is speckó hűtőben tárolják, mert a rázkódás ami egy sima hűtőben van, megöli benne a sejteket, azért gondoltam, hogy hátha a bornál is van valami extra dolog.
A borhűtő hőmérséklete 7-18 °C között állítható, míg a sima hűtőszekrényben 0-8 °C között van, feltéve, ha jó a hűtő.
Az internet szerint mind a túl magas, mind a túl alacsony tárolási hőmérséklet árt a bor állagának. Mindenesetre ne a hűtőből kivéve fogyaszd.
Ez attól függ, milyen bor. Nem lehet megmondani, lehetetlen. Minden bornak más jó, még a rozé-fehér-vörösön belül is vannak bizonyos fajták, amik eltérnek a többitől tárolás terén. Alapból egyébként a borokat felszolgálási hőmérsékleten tárolják: Rozé: 9-12 Fehér: 12-14 Vörös: 16-18
A vörösbor ritkán romlik meg, ők annyira nem kényesek, ha helyesen tárolod: Fektetve (Ha parafadugós, ha csavaros kupakú, inkább állítva), hogy a bor érje a dugót, a dugó ne száradjon ki, penészedjen be, és rontsa el a bort (biztos hallottál már a "dugós a bor" kifejezésről, ezért szagolják meg a szomeliék és a pincérek a parafa dugót kihúzás után, felszolgálás előtt.) és a fent leírt hőmérsékleten, fénytől elzárva. Nem véletlenül pincékben tárolják a borokat, ahol minimális a hőmérséklet ingadozás, és nincs, vagy kevés a fény.
Rozébort 1 évnél tovább nem tanácsos tárolni, fehérek pedig nagyon fajta függők. Aszúkat helyes tárolás esetén soktízévig, gyengébb minőségű borokat, és fiatal, üde fehérborokat (pl irsai olivér) szintén nem érdemes 1 évnél tovább tartogatni.
Mint írtam, a vörös ritkán romlik meg, ám lehet, hogy a bor még bár nem romlott meg, és nem fog 10 év múlva sem, de a minősége már lefelé ível az évek során. Utána kell nézni az adott bornak, a pincészetnek, és az évjáratnak. Ha ezek meg vannak, és jó minőségű borról beszélünk, biztos találsz majd leírásokat, hány év otthoni érlelés után a legjobb a bor. Drága boroknál van ez így leginkább, hogy megvétel után még pihentetni kell pár évig, a közepes és a felső kategóriás de olcsóbb borok "fénykorukban" kerülnek a boltok - vinotékák - polcaira.
Ja és attól hogy egy bor idős, még nem feltétlen jó!
Én azt javaslom fogyaszd minél előbb, 17 év már egyetlen bornak sem tesz jót, és ha ez nem egy több tízezer forintos bor, nem adok neki többet időt, mint pár év. Ha pedig hűtőben tárolod, még 3 napot sem!
Olaszrizling? Az fehér, nagyon nagyon húzós... Mikor kibontod szagold meg a dugót, es nezd meg alaposan. Ha penészes vagy büdös akkor nem lesz jo, bar meg mindig finomabb lesz mint a kannasborok es a legtobb közepes fehérbor a Tesco polcairol. Bajotok nem lesz tole es ha meg is dugosodott meg lehet finom. Ha van benne seprő ( úszkálnak benne dolgok, borkoves, stb) akkor óvatosan toldst ki egy kancsoba ugy hogy a fenyő a borosuvegben maradjon, majd a kancsó bort egy 10 percig hagyd szellozni. Ugy novelheto az izerteke! Remellem segitettem!
Ne nagyon rázd fel mielott kitoltod legalabb 1 napig. Es ha penészes a dugó töröld meg egy ruhával az üveg szajat!
Kedves ötös válaszadó! Azt hogy érted, hogy az olaszrizling nagyon nagyon húzós? Milyen értelemben?
Kedves kérdező! Azért arra készüljetek fel, hogy jó eséllyel egy végletekig eloxidált, szétesett bort kaptok kinyitva. Nem biztos, de elég esélyes.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!