Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Rosé borokat milyen eljárással...

Rosé borokat milyen eljárással készitik?

Figyelt kérdés
Mármint milyen szőllő és müvelet szükséges?
2015. jún. 15. 12:45
 1/2 Mojjo ***** válasza:
100%

Röviden: kékszőlőből, mint a vörösborokat. A vörösboroknak a jellegzetes színét, illetve a karakterét eléggé meghatározó tannint a héjában lévő fenolos anyagok adják, ezért vörösborkészítésnél a cefrét héjon áztatják, így történik meg az erjedés. Rozékészítésnél pár óra héjon áztatás után a héjat eltávolítják, így sem a színanyagok, sem a tanninok nem oldódnak ki jelentős mennyiségben.

Magyarországon a rozé leginkább egy könnyed, üde, ropogósan friss borfajta, ezért a kékszőlőt hamarabb szedik, magasabb savtartalommal, valamint a rozékészítés folyamán a mustban található almasavat nem szokás lebontani tejsavvá, mint a vörösboroknál, így nem csak színében, nem csak a fenolos anyagok terén, de savtartalmában és összetételében is más egy rozé.

Leginkább reduktív módon, oxigén jelenléte nélkül, irányított módon történik az erjesztés és érlelés, ami tovább növeli a friss, ropogós jelleget - hordós érlelésű rozét ritkán látni.

2015. jún. 15. 12:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/2 A kérdező kommentje:
Köszi szépen
2015. jún. 15. 13:05

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!