Rosé borokat milyen eljárással készitik?
Röviden: kékszőlőből, mint a vörösborokat. A vörösboroknak a jellegzetes színét, illetve a karakterét eléggé meghatározó tannint a héjában lévő fenolos anyagok adják, ezért vörösborkészítésnél a cefrét héjon áztatják, így történik meg az erjedés. Rozékészítésnél pár óra héjon áztatás után a héjat eltávolítják, így sem a színanyagok, sem a tanninok nem oldódnak ki jelentős mennyiségben.
Magyarországon a rozé leginkább egy könnyed, üde, ropogósan friss borfajta, ezért a kékszőlőt hamarabb szedik, magasabb savtartalommal, valamint a rozékészítés folyamán a mustban található almasavat nem szokás lebontani tejsavvá, mint a vörösboroknál, így nem csak színében, nem csak a fenolos anyagok terén, de savtartalmában és összetételében is más egy rozé.
Leginkább reduktív módon, oxigén jelenléte nélkül, irányított módon történik az erjesztés és érlelés, ami tovább növeli a friss, ropogós jelleget - hordós érlelésű rozét ritkán látni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!