A kérdésem az hogy be lehet e állítani egy pálinka methanol tartalmát egy meghatározott határérték alá, ha igen akkor hogyan, milyen eljárással lehet ezt megtenni? Valamint függ e a methanol tartalom a gyümölcs fajtájától a párlatok esetében?
Az metil alkoholra gondolsz?
Azt nagyon egyszerűen ki lehet mutatni:
Egy kanálba beleöntesz egy kis pálinkát és meggyújtod.Ha kékes színe van akkor metil alkohol van benne ami mérgező.
Függ a gyümölcstől (a pektintartalmától), és a cefrézés minőségétől. A rézeleje és előpárlat elvételétől is, de attól kevésbé.
(Ha olyan könnyen el lehetne választani kisüsttel a metanolt az etanoltól, akkor nem metanol hozzákeverésével csinálták volna kb 100 éven át az adómentes denaturált szeszt – akkor minden hülye átfőzhette volna magának házilag és ihatta volna. A tiszta etanol és metanol forráspontja eltér, de keverékben ez nem egész így működik.)
[link] – ezen a fórumon olyan pálinkafőzők vannak, akik bőven a kereskedelmi határérték alatt tartják (már a cefrében is). Hibátlan cefrét erjesztenek (értsd ami nem bűzlik, hanem gyümölcsillatú), aztán elveszik a rézelejét és az előpárlatot (amit elsősorban az íze miatt kell elvenni), és ezzel a kevés metanolnak is elvették egy jelentős részét. Rá is kereshetsz a metanolra ugyanebben a fórumban (a bal oldali keresővel).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!