Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » A kérdésem az hogy be lehet e...

A kérdésem az hogy be lehet e állítani egy pálinka methanol tartalmát egy meghatározott határérték alá, ha igen akkor hogyan, milyen eljárással lehet ezt megtenni? Valamint függ e a methanol tartalom a gyümölcs fajtájától a párlatok esetében?

Figyelt kérdés

2012. márc. 18. 10:30
 1/4 anonim ***** válasza:
0%

Az metil alkoholra gondolsz?

Azt nagyon egyszerűen ki lehet mutatni:

Egy kanálba beleöntesz egy kis pálinkát és meggyújtod.Ha kékes színe van akkor metil alkohol van benne ami mérgező.

2012. márc. 18. 10:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 Phoney ***** válasza:

Függ a gyümölcstől (a pektintartalmától), és a cefrézés minőségétől. A rézeleje és előpárlat elvételétől is, de attól kevésbé.


(Ha olyan könnyen el lehetne választani kisüsttel a metanolt az etanoltól, akkor nem metanol hozzákeverésével csinálták volna kb 100 éven át az adómentes denaturált szeszt – akkor minden hülye átfőzhette volna magának házilag és ihatta volna. A tiszta etanol és metanol forráspontja eltér, de keverékben ez nem egész így működik.)


[link] – ezen a fórumon olyan pálinkafőzők vannak, akik bőven a kereskedelmi határérték alatt tartják (már a cefrében is). Hibátlan cefrét erjesztenek (értsd ami nem bűzlik, hanem gyümölcsillatú), aztán elveszik a rézelejét és az előpárlatot (amit elsősorban az íze miatt kell elvenni), és ezzel a kevés metanolnak is elvették egy jelentős részét. Rá is kereshetsz a metanolra ugyanebben a fórumban (a bal oldali keresővel).

2012. márc. 18. 11:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 Phoney ***** válasza:
100%
10:59: Az etanol is kék lánggal ég. Házilag nem lehet kimutatni a metanolt, mivel mindenben nagyon hasonlít az etanolra.
2012. márc. 18. 11:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 anonim ***** válasza:
Sajnos házilagos módon nem lehet megmérni. Minden szeszes italban van bizonyos mennyiségű metilalkohol, ha jól tudom egyes szőlőfajtákat azért nem ajánlanak borkészítésre, mert sok metanol erjed ki belőlük. (A "noha" vagy "nova" borszőlőkről és borokról hallottam ezt, és tényleg irdatlan fejfájást okoz!)
2012. márc. 18. 11:41
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!