A magyar pálinka gyümölcsből készült?
A magyar pálinka, ha jól tudom gyümölcsből kell, hogy készüljön. Ez azt jelenti, hogy az a kezdetektől fogva gyümölcsből készült?
Ha nem, akkor mikortól és miért lett igy szabályozva?
Igen elszoktuk. De te megválaszoltad a saját kérdésedet.
Ha nem hiszed járj utána: [link]
tegnap 23:23
Ha te is elolvastad volna, amit linkeltél, akkor tudnád, hogy nem válaszolta meg a saját kérdését...
Olyan világ csak a mai pálinkafőzdék meséiben létezik, ahol a magyar ember régen térdig járt a gyümölcsben, és akármennyi szeszt meg tudott főzni belőle.
A pálinka nemcsak hogy minden égetett szeszt jelentett a 17-18. századtól 2004-ig (bár az értelmező szótár szerint még ma is), hanem a magyarok a gyakorlatban is mindent megfőztek pálinka címén, és sosem volt olyan, hogy gyümölcsből készült volna a legtöbb. (Bővebben: [link] )
Érdekes, hogy milyen „pálinkákat” főztünk az elmúlt évszázadokban, csak manapság nem nagyon írnak róla, mert „a magyar ember pálinkát igyon”-marhaságnak betenne, hogy üknagyapa ugyanúgy itta a „rozspálinkát” meg a „kolompérpálinkát”, mint az amerikai meg az orosz.
Hogy a pálinka csak magyar gyümölcs- vagy törkölypárlat lehet, az a 2004-es EU-s eredetvédelme óta van így, illetve ma már a 2008-as pálinkatörvény szabályozza. Az oka egyrészt az volt, hogy a gyümölcs- és törkölypálinka egyfajta nemzeti ital lett, de nem volt igazán saját neve, másrészt pedig a gyümölcspálinka-utánzatokat (finomszesz+aroma) is „barackpálinka”, „cseresznyepálinka”, stb. neveken árulták, és ezt is meg akarták szüntetni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!