Ha felbontunk egy üveg bort, akkor mennyi ideig lehet megivás nélkül tárolni?
„Ha két ember egy palackkal nem iszik meg, ott baj van” – ezt Légli Géza, hazai boros szaktekintély állítja. Azért a borbárban is azt a tanácsot kapjuk: a felbontott üveget lehetőleg igyuk ki egy-két napon belül. Ez a javaslat persze nem vonatkozik a tartalmas, édes borokra: a késői szüret, a szamorodni, az aszú hónapokig ellötyöghet a hűtőajtóban anélkül, hogy fellázadna, és a lefolyóban kellene végeznie, sőt, egy hatputtonyos a sötét polcon is elvan.
ha a bor levegőt kap (felbontod), akkor előbb-utóbb ecetesedik. (sajnos.)
nálad is ez történt.
ha levegőmentesen tárolod a bort, akkor hosszú ideig tárolható a hűtőszekrényben. értelemszerűen az idő elteltével veszít az élvezeti értékéből, ízéből, illatából, alaposan romlik a minősége. ettől még nem feltétlenül rossz.
viszont az 1-2 hónap már sok idő.
előfordulhat, hogy a dugó nem zár megfelelően. lehet kapni speciális kupakot (érdeklődj egy konyhafelszerelés boltban vagy vinotékában vagy pincészetekben, borászati szaküzletben, de talán még mezőgazdasági boltban is kaphatsz ilyet, passz). ezzel ki lehet szívni a levegőt, vákuum lesz a palackban és tovább elvan a bor. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!