Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Mit kell nézni a bor ugymond...

Mit kell nézni a bor ugymond "lögybölésénél"?

Figyelt kérdés
Mindig latom filmekben, hogy egy pohar bort korbe-korbe mozgatnak. Mit neznek ilyenkor valojaban? En ugy halottam, hogy ha a bor feltapad a puhar falara es lassan folyik le akkor az jo, mert testes. Valoban ezt kell figyelni?

2015. máj. 4. 12:37
 1/6 anonim ***** válasza:
Meg a pohárral érintkezve létrehoz egy karimát, és azt. Az édességére lehet állítólag következtetni belőle.
2015. máj. 4. 12:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 Mojjo ***** válasza:
100%

Szia!

Igen, alapvetően igaz. A feltapadás mértéke, a pohár falán lefolyó lábak mérete, lefolyási sebessége megmutatja nekünk a bornak bizonyos beltartalmi értékeit - elsősorban az alkohol-, glicerin- és cukortartalmát. Minél magasabbak ezek az értékek, annál erőteljesebb a feltapadás. Egyébként meg a bort azért is szokás forgatni a pohárban, hogy erőteljesebben lélegeztessük, ezáltal gyorsabban nyíljon. A borokat, ha kiöntöd egy pohárba, főleg, ha egy komoly, többéves vörösről van szó, de igazából a legtöbbre igaz, akkor eleinte zárkózottabb illattal és ízzel rendelkeznek, és kell egy kis idő, amíg megmutatják magukat. Percről percre változnak szinte a pohárban. Ha elkezdjük forgatni, ezt a folyamatot meg lehet gyorsítani.

Egyébként a bor szemrevételezésénél nézzük a bor tisztaságát - ideális esetben tükrös, de nem feltétlen borhiba, főleg a szűretlen vörösöknél, ha kicsit fedett, viszont lehet poros, zavaros, ami mindenképpen hibának minősül.

EZen kívül nézzük a színárnyalatot és színintenzitást, úgy, hogy megdöntjük a poharat, legalább 45 fokkal, de sokan - köztük én is - majdhogynem 90 fokkal. Így nézzük a mag színét és a koronáét, tehát a bor legszélének színét is. Ezek az érzékszervi információk árulkodnak a bor koráról, a héjon áztatás idejéről (ezzel szoros összefüggésben a tannintartalomról), az érlelés módjáról, de akár a savtartalomról is.

2015. máj. 4. 12:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 Mojjo ***** válasza:
100%
Hozzáteszem, hogy a "jó, mert akkor testes" kitételt én nem érzem annyira találónak. Szituációtól függ, hogy jó-e az nekünk, hogy a bor testes. Egy meleg nyári napon egy kertbe kiülős beszélgetéshez, amikor nem akarunk mellé enni, a legritkább esetben akar az ember testes borokat inni. Inkább a könnyebb, lendületesebb, frissítőbb fajtát. Télen, a kandalló mellett valami jó zsíros ételhez viszont valószínűleg a testesebbet akarjuk választani.
2015. máj. 4. 13:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 anonim ***** válasza:

Ha elkezdik "lögybölni" :) akkor a bornak nagyobb lesz a felülete, ami több dolog miatt is fontos.

Egyrészt gyorsabban lép reakcióba a levegő oxigén tartalmával, (dekantálás) így visszaáll az eredeti intenzív, kiegyensúlyozott íz, illat világ.


Másrészt nagyobb felületen párolog, az illat anyagok pedig összegyűlnek a pohárban.

Ha megfigyeled a kehely max 1/3-ig van borral, a fennmaradó 2/3 rész az illatnak van fenntartva.

Felfelé pedig szűkül a pohár, így koncentrálva a kiáramló illatot.


A kehely faláról lecsorgó bort pedig egyébként templom ablaknak is becézik, ha megfigyeled, a hosszan lecsorgó kis erek rajzolata, gótikus stílusú templomok ablakára hasonlít.

2015. máj. 4. 13:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 A kérdező kommentje:

Koszonom a valaszokat!

Nem értek a borokhoz egyaltalan, csak ez erdekelt es gondolom megkerdezem, mert Tokajba jartunk es megkostoltunk parat, de kezd erdekelni ez a dolog.

2015. máj. 4. 15:15
 6/6 anonim ***** válasza:

A Tokaji aszúnál pl nagyon tipikus a templom ablak jelenség, majd figyeld meg! :) Szinte olajos sűrűséggel csurog végig az üvegen.

[link]


És majd azt is érdemes megfigyelni, hányan forgatják a kehelynél fogva a poharat. Sajnos elkeserítően sokan.

Nem véletlenül van talpa, ott kell megfogni, és a száránál.

A borospohár vékony falú üvegből van, hogy a pohár hőmérséklete ne befolyásolja a bor hőmérsékletét, hanem átvegye azt.

Ez viszont azzal is jár, hogy minden más hőmérsékletét is ugyanolyan könnyen átveszi, így a kezünkét is.

Azzal viszont túlzottan felmelegítjük a bort.

Sajnos 10-9 ember rosszul tartja a boros poharat.

2015. máj. 4. 15:37
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!