Mit kell nézni a bor ugymond "lögybölésénél"?
Szia!
Igen, alapvetően igaz. A feltapadás mértéke, a pohár falán lefolyó lábak mérete, lefolyási sebessége megmutatja nekünk a bornak bizonyos beltartalmi értékeit - elsősorban az alkohol-, glicerin- és cukortartalmát. Minél magasabbak ezek az értékek, annál erőteljesebb a feltapadás. Egyébként meg a bort azért is szokás forgatni a pohárban, hogy erőteljesebben lélegeztessük, ezáltal gyorsabban nyíljon. A borokat, ha kiöntöd egy pohárba, főleg, ha egy komoly, többéves vörösről van szó, de igazából a legtöbbre igaz, akkor eleinte zárkózottabb illattal és ízzel rendelkeznek, és kell egy kis idő, amíg megmutatják magukat. Percről percre változnak szinte a pohárban. Ha elkezdjük forgatni, ezt a folyamatot meg lehet gyorsítani.
Egyébként a bor szemrevételezésénél nézzük a bor tisztaságát - ideális esetben tükrös, de nem feltétlen borhiba, főleg a szűretlen vörösöknél, ha kicsit fedett, viszont lehet poros, zavaros, ami mindenképpen hibának minősül.
EZen kívül nézzük a színárnyalatot és színintenzitást, úgy, hogy megdöntjük a poharat, legalább 45 fokkal, de sokan - köztük én is - majdhogynem 90 fokkal. Így nézzük a mag színét és a koronáét, tehát a bor legszélének színét is. Ezek az érzékszervi információk árulkodnak a bor koráról, a héjon áztatás idejéről (ezzel szoros összefüggésben a tannintartalomról), az érlelés módjáról, de akár a savtartalomról is.
Ha elkezdik "lögybölni" :) akkor a bornak nagyobb lesz a felülete, ami több dolog miatt is fontos.
Egyrészt gyorsabban lép reakcióba a levegő oxigén tartalmával, (dekantálás) így visszaáll az eredeti intenzív, kiegyensúlyozott íz, illat világ.
Másrészt nagyobb felületen párolog, az illat anyagok pedig összegyűlnek a pohárban.
Ha megfigyeled a kehely max 1/3-ig van borral, a fennmaradó 2/3 rész az illatnak van fenntartva.
Felfelé pedig szűkül a pohár, így koncentrálva a kiáramló illatot.
A kehely faláról lecsorgó bort pedig egyébként templom ablaknak is becézik, ha megfigyeled, a hosszan lecsorgó kis erek rajzolata, gótikus stílusú templomok ablakára hasonlít.
Koszonom a valaszokat!
Nem értek a borokhoz egyaltalan, csak ez erdekelt es gondolom megkerdezem, mert Tokajba jartunk es megkostoltunk parat, de kezd erdekelni ez a dolog.
A Tokaji aszúnál pl nagyon tipikus a templom ablak jelenség, majd figyeld meg! :) Szinte olajos sűrűséggel csurog végig az üvegen.
És majd azt is érdemes megfigyelni, hányan forgatják a kehelynél fogva a poharat. Sajnos elkeserítően sokan.
Nem véletlenül van talpa, ott kell megfogni, és a száránál.
A borospohár vékony falú üvegből van, hogy a pohár hőmérséklete ne befolyásolja a bor hőmérsékletét, hanem átvegye azt.
Ez viszont azzal is jár, hogy minden más hőmérsékletét is ugyanolyan könnyen átveszi, így a kezünkét is.
Azzal viszont túlzottan felmelegítjük a bort.
Sajnos 10-9 ember rosszul tartja a boros poharat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!