Kezdőknek milyen bor?
Szia!
Hű, ez egy igen nehéz kérdés. Olyasmi, mintha azt kérdeznénk, hogy ha valaki még soha nem evett semmilyen gyümölcsöt, akkor milyen gyümölcsöt kéne neki mutatni, ami tetszene neki. Van, akinek egy jóféle zöldalma tetszik, van akinek meg az eper. Vagy őszibarack, de az almát utálja. A másik meg rajongana érte.
És még egy fontos dolog: a legtöbb bornál a fajta neve nem feltétlen árul el sokat magáról az italról, annak az ízéről, karakteréről. Még termőhellyel együtt sem. Az előző válasz pl somlói juhfark volt (egyébként valóban jó választás), van termőhely, van fajta, akkor ez biztos determinálja a bor karakterét. Mint ahogy van egy ananászlé, meg van baracklé, ha az egyiket leemeljük a polcról, akkor a gyümölcsfajta nevéből nagyjából elég jól meg tudjuk mondani, milyen íze lesz az italnak. A bornál nagyon nem így van. A nagyont nem lehet eléggé hangsúlyozni. Csak a somlói juhfarknál maradva, mondjuk a Tornai pincészet furmint "friss"-e, vagy a Somlói Apátság Pincészet furmintje elképesztően eltérő karakter. Nem, mint két baracklé egymástól, hanem mint egy baracklé az ananászlétől. Minimum. (Persze vannak borok, főleg az alacsonyabb, vagy mondjuk úgy alsó-közép árrégiókban, amik nagyon hasonlítanak egymásra ízben. Meg vannak szőlőfajták, amiket kifejezetten ebbe az árrégióba pozícionálnak - akár egy 1500 HUF körüli ár, akármilyen szomorú, még ezt a régiót jelenti -, így pl két tetszőleges irsai íze között nem lesz akkora különbség, mint két furmint íze között lehet adott esetben. Ennek is megvan a maga oka, de ez nagyon messzire vezetne...)
Most, hogy leírtam, miért is nem lehet erre a kérdésre válaszolni, azért megpróbálkozom a válasszal :D
Kezdőknek általában valamilyen harsányabb, feltünőbb, orrbamászóbb, friss, lendületes bort mondanék. Ezt nem feltétlen az édes kategóriában kéne keresni. Én a minőségi száraz borok között kutakodnék. Az előbb említett Irsai Olivér pl igen sokak kedvence, akik amúgy nem nagyon vannakoda az alkoholos italokért. Egy normálisabb pincétől venném ezt is... Akármilyen fájdalmas leírnom, de a legtöbb helyen megtalálható Nyakas pince irsaija pl jó választás lehet, vagy ha 1000 HUF alatti régiókban akarunk maradni, akkor akár egy Hilltop irsai... Vagy akár egy jó kis reduktív zöldveltelini, mint ez:
Vagy egy cserszegi fűszeres esetleg... vagy egy Laposa Friss vagy Laposa Illatos - Laposa a pincészet neve, a friss meg az illatos pedig a borok neve, ezek is kaphatóak igen sok helyen, de itt is van mindkettő:
Ha komolyabb árkategóriába merészkedünk, ugyanezen lendületes, friss, harsány vonalon, én újvilági Sauvignon Blanc-okat is mondanék, mint pl ez a chilei példány:
Drágábbat nem szeretnék most mutatni, de ha van feljebb pénztárcában, van még ötlet bőven :)
Az édes furmint elsőre lehet kicsit sok lenne... meg úgy az édes borok általában. Be lehet vállalni, de egyrészt egy elfogadható minőségű édes bor magasabb árrégióban kezdődik, mint egy száraz, másrészt tényleg lehet, hogy kicsit sok kezdésnek. (Mondjuk egy bizonyos árkategória alatt az "édesnek" hívott - valójában édesített - borok könnyen lehet, hogy jobbak, mint ugyanazon árkategória szárazai, mert az édesség valamennyire elfedi, hogy valójában milyen borzalmas, amit iszunk... De egy hilltop irsai alá ne nagyon adjuk árban, ha jót akarunk magunknak.)
Ha édesnél akartok maradni, akkor szerintem egy Oremus szamorodni a legolcsóbb választás, amit nyugodt szívvel lehet ajánlani:
És innen megy felfelé, pl Sauska late harvest:
De ahogy fentebb írtam, sajnos látatlanban lehet, hogy az ember nagyon mellényúl. Ismerek egy lányt, aki pl. soha nem szerette az alkoholt, nem is nagyon iszik semmit, és igen sokat gondolkodtam azon, hogy vajon mit lehetne neki mutatni, ami tetszene... ami a legtöbb kezdőnek bejön, és amiket fentebb írtam, sorra elbuktak, nagyon nem szerette őket, mutattam komolyabb fehéreket, könnyed rozét, mindent, de elbuktak sorban azok is... és konkrétan egy igazi, komoly, testes, férfias vörösborra mondta először azt, hogy na igen, ez már valami, ez jó... egy olyanra, amit meg sem akartam mutatni igazán... szóval az ízlésfüggőséget nem lehet eléggé hangsúlyozni... ha egy bor nem jön be, próbálkozzatok egy totál más stílussal, hátha.
Etyeki vagy neszmélyi Irsai Olivér, sauvignon blanc jutott nekem is eszembe elsőre. Karakteres, lendületes, primer borok. Tramini esetleg még kezdőknek igen kellemes lehet. De lehet innen egy chardonnay is. Az sokaknak tetszik elsőre is. Egerből, Pécsről az olasz rizling, muscat blanc.
Vörösek közül egy mátrai cabernet franc; egri, pécsi, szekszárdi kékfrankos, ami nem barrikolt.
Aztán a rozék némelyike. Bujdosó pincészet számomra a kedvenc. Demeter 1/2 8 shillerje is tetszetős lehet elsőre.
Köszönöm a hasznos válaszokat!! :)
Mindenkinek ment a zöld pacsi :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!