A Pinot Noir szolobol keszult bor fel szaraznak minosul?
Letezik weboldal ahol szolofajtakat kategoriakba sorolva megtudhatom hogy pl melyik : szaraz, feledes, stb....?
Koszontem!
Szia!
Nem, nem létezik, mert ez nem így működik. :) Lehet ugyanolyan szőlőből csnálni szárazat, félszárazat, félédeset, édeset is, megfelelő esetben persze.
A szőlő ahogy érik, egyre több cukrot halmoz fel a bogyóiban. Amikor leszüretelik és elkezdenek bort készíteni belőle, elkezdik erjeszteni, akkor ez a cukortartalom fog élesztőgombák segítségével átalakulni alkohollá. Minél több cukor vol a leszüretelt szőlőben, annál több cukor alakulhat át alkohollá. Az élesztők viszont egy bizonyos alkoholkoncentráció felett elpusztulnak, leáll az erjedés, és az átalakítatlan cukor megmarad. Ezen cukor mennyiségétől függ, hogy a bor száraz lesz, vagy édes, vagy a kettő között - félszáraz, félédes. (Tulajdonképpen azt, hogy mikortól félszáraz, vagy félédes egy bor, a jelen szabályozás szerint a titrálható sav mennyisége is befolyásolja, de szerintem első megközelítésben nem kell ebbe belemennünk.)
Namost azt, hogy mennyi cukor van szüretkor a szőlőben, sok minden befolyásolhatja:
- az időjárás (hőösszeg)
- meddig hagyták kint a szőlőt a tőkén (korai szünet, késői szüret, technikai érettségben szüret, teljes érettségben szüret)
- a tőketerhelés (1 kg szőlő egy tőkén, vagy épp 6 kg szőlő.)
- a szőlő fajtája (vannak jobb cukorgyűjtő fajták és kevésbé jó cukorgyűjtők)
Lehet még extra tényezőket bevonni a játékba, mint nemesrothadás (aszúsodás), vagy éppen DMR módszer, vagy jégbor, szalmabor készítési módszerek. Igény esetén kifejthetem ezeket.
A megszülető bor cukortartalmát nem csak a szőlő cukortartalma (ún. mustfoka) határozza meg, hanem az is, hogy mikor is áll le az erjedés. Lehet, hogy több cukor van a szőlőben, de teljesen kierjed, csak éppen 16%-os alkoholtartalma lesz a bornak, míg lehet, hogy ugyanabból a szőlőből készülő borban bőven maradni fog cukor, de csak 13%-os alkoholtartalma lesz. Ez függ attól, hogy milyen élesztők erjesztik a bort, azok mennyire bírják az alkoholt, meddig képesek erjeszteni, illetve a borász maga is leállathatja az erjedést, kénezéssel, hűtéssel.
Ezen kívül sajnos mód van arra, hogy különböző módszerekkel a mustot édesítsék, pl mustsűrítmény hozzáadásával - aminek az eredménye egy inkább édesített, mint édes bor, egészen más harmóniával (illetve annak a hiányával.) Mondjuk úgy, lőre.
Lényeg a lényeg: tudunk pl furmintból készíteni olyan bort, ami csontszáraz, egy gramm cukor sincs benne, míg lehet olyat is, amiben simán van 250g cukor literenként és olyan, mint a méz. A fajta nem mutatja meg, hogy mennyire édes a bor.
Magyarországon, a természeti adottságaink miatt, vörösborból jó, ha 5 évente egyszer születik egy-két természetes félédes bor, a félédes/édes vörösök kb 99,9%-a felédesített lőre. Szóval hazánkban, ha természetes borokat keresel, a vörösök majdnem kizárólag szárazak lesznek. Ettől függetlenül mustsűrítményezéssel felédesített vörösök vannak mindenféle kékszőlőből, szóval még ha csak hazai boroknál maradunk is, itt sem mond semmit a szőlőfajta a bor édességéről.
A Pinot Noir is száraz hazánkban, _ha természetes módszerekkel készítik_, meg talán ezt kevésbé divat édesíteni, de Vargáék készítenek természetesnek kevéssé nevezhető DMR módszerrel édeset belőle is(töpszli néven).
Fehérekből már tudunk itthon is sok fajtából természetes módszerekkel édeset csinálni, de itt is jellemző a felédesítés.
Ez a pinot noir száraz, legalábbis az itteni tech info alapján:
Azt mondja, hogy 3,8g/l a maradékcukor - 4g/l alatt a savtól függetlenül mindig száraz borról beszélünk. Szerintem a direkt primer gyümölcsössége miatt tűnhetett esetleg édesebbnek. Egy 3,8 g/l meg szerintem olyan minimális, hogy magas vércukor mellett sem jelent gondot.
Amúgy a fenti oldalon több más, az általad linkelt oldalon látható bor maradékcukor tartalmát is megtalálhatod.
4g/l alatt mindig száraz a bor, és 12g/l-ig félszáraz - magasabb savtartalomnál ezek a határok 9 illetve 18g/l-re emelkednek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!