Olyan malátából is lehet rendes sört főzni, amit nem csíráztattak, mielőtt összetörték volna?
Figyelt kérdés
2015. jan. 26. 17:53
3/7 A kérdező kommentje:
No mi?
2015. jan. 26. 18:25
4/7 Phoney válasza:
Megfelelő enzimek hozzáadásával egyszerű törtgabonából is lehet „sört” főzni, de az szigorúan véve nem sör.
5/7 anonim válasza:
Ez a bizonyos enzim amiről Phoney beszél a pektin, a nyálban fordul elő, magyarul ha megrágod jó alaposan az árpát, és kiköpöd az is megerjedhet. (Kösz nem kérek)
6/7 anonim válasza:
"...a pektin, a nyálban fordul elő..."
A pektin ugye nem is enzim, meg nem is fordul elő a nyálban, de az amiláz csakugyan ezt teszi. :-)
7/7 anonim válasza:
Maláta: Csíráztatott, majd szárított gabona. Többnyire árpa, esetleg búza, vagy rozs. Az erjesztés alapját képezi.
Malátázás folyamata:
A gabona szemek keményítő tartalmát cukorrá alakítják át az enzimek csíráztatás során.
Gabona válogatása után jön egy rövid beáztatás, majd párás, meleg helyen a csíráztatás. Ahhoz, hogy minden mag egyformán csírázzon, valamint ne rohadjon be, időnként át kell forgatni. A csírakezdeményeket el kell távolítani, hogy ne egyék meg a cukrot. Majd jön a szárítás. A bécsi stílus szerint 80 +- 5 °C, a müncheni stílus szerint 105 +- 5 °C.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!