Boroknál az extrakt és a savtartalom mit jelent?
troll314csa: Nem kell magad butának érezne, meg mást sem. Az, hogy valaki épp véletlenül butaságot mond, közel sem jelenti azt,hogy buta. :) (A forró must meg szalmabáb, és még ha nem is ember méretű, akkor sem szeretném püfölni ;) )
Viszont azt nehezen tudom elképzelni, hogy "borszakértőtől" azt hallottad, hogy egy juhfarkot nyugodtan fektessünk 10 évig. Ha egy borszakértő bíztat a magyar száraz fehérborok 10-15 évig, vagy akár csak 5-8 évig való tárolására, akkor az bizony butaságot beszélt, és jó eséllyel évekig vártál valamire, amiben csalódni fogsz. Kellemetlen, nem ajánlom senkinek. (Amúgy ki a frászkarika a borszakértő? WSET diplomás? Sommelier? Ha tekintélyre hivatkozunk, akkor Robert Parker, aki szerint felejtsük el a palackok otthoni érlelését, megfelel szakértőnek?)
A helyzet az, hogy egy bornak van egy életútja - fiatalság, amikor kinövi magát, a felnőttkor, majd a szép lassú hanyatlás, öregkor. Az utánad írónak is (a 9-esnek) írnám: normális esetben a termelő feladata lenne, hogy a mocorgó fiatalkort ne a boltok polcain, vagy a vevők szekrényének tetején, hűtőjében, vagy akár pincéjében élje át a bora, hanem már a felnőtt bor kerüljön a piacra. Természetesen ez korántsem van mindig így, elsősorban gazdasági okok miatt - korábban kell a pénz. Sajnos viszont szinte garantálható, hogy a kedves vevő nem fogja tudni megfelelően tárolni a bort. Ettől függetlenül azt érdemes észrevenni, hogy nem azellen tiltakozik senki, hogy ne lenne egy éretlen kora egy bornak, amit ki kell nőnie - de az, hogy sok-sok évig otthon tároljuk, vagy éppen a boltban áll ennyi ideig, jobb esetben max nem ront a boron, rossz esetben meg szépen megindul a lejtőn.
Lényeg a lényeg: az 5-8-10-15 évig tárolgatást felejtsük el, kivéve ha 6 puttonyos tokaji azsúnk van, vagy aszúesszenciánk. Ha van pincénk, és úgy gondoljuk, hogy a termelő nem teljesen felnőtt bort dobott a piacra, akár fektethetjük is bortól függően 2-3 évig, ha nincs pincénk, ennyi ideig sem - fél, max egy év és igyuk. Főleg, ha még borhűtőnk sincs, és a szekrény tetején, vagy hasonló bortemető helyeken próbálkoznánk érleléssel... Már ha nem akarunk lutrit játszani, ahol veszíteni lehet, nyerni viszont szinte bizonyosan semmit.
Kérdezd meg a Nyakas pincészetet, hogy miként bírja a több, mint 10 éves sauvignon blanc-juk!
Meg fogsz lepődni!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!