Grogot készítek. Jó bele a sütőrum, vagy mindenképp igazival készítsem?
Inkább igazival, a tescóban, aldiban, lidlben nincs kétezer forint egy igazi.
Csak érdeklődés képen, hogyan csinálod a grogot?
Nagyon szeretem a grogot, és nagyon sok mindennel kipróbáltam már.
A kommersz „rumok” egy része NEM ugyanaz a kategória, mint a többi ótvar kommersz ital, ugyanis a rumutánzatoknak 190 éves hagyománya van az országban (ami a még régebbi osztrák hagyományon alapul).
Megfelelő arányban jó grogot ad a Portorico 60 vagy akár 40, illetve a Sütő is, és nem találkoztam olyan ótvar kommersz rummal, ami tényleg ne felelne meg a célra. (Szinte mindegyik jobb valamivel, mintha sütőaromát és vodkát használnál.) Mondjuk én csak aránylag sok cukorral szeretem a grogot (2,5 decinként 3-4 teáskanál), szóval a szárazabb verziókról nem tudok nyilatkozni.
Valódi olcsórumból viszont vettem már olyat, ami grognak is ocsmány volt, vagy annyira ízetlen, hogy ennyi erővel vodka is lehetett volna. Mindenesetre ha olcsó valódi rumot veszel, inkább maradj a fehérnél, mert ezen a szinten a barna csak abban különbözik, hogy lágyabbra (ízetlenebbre) finomítják és barnára festik.
Igazit nagyon nehéz manapság kapni. Nekem egy hónapba került, hogy egy kommersz, 20%-os sütőrumot kapjak.
Rengeteg üzletben jártam, s ahol tudtak felvilágosítást adni, ott az adóváltozásokról beszéltek. Ízesített vodkák vannak helyette.
Én úgy gondolom, jó ez is bele, legfeljebb nem lesz ütős. De az nem is feltétlenül cél, hiszen ez végülis egy tea.
ma 20:55
Szerintem csak olyan településeken nehéz igazi rumot venni, ahol nincs a Coopnál komolyabb áruház.
A valódi rum adója sosem különbözött az ízesített vodkáétól, ezután se fog, és eddig még minden magyar szupermarketben láttam. Csak az osztrák inländerrum (Stroh, Spotz) tűnt el sok helyről, az került magasabb adósávba, mert a 2011-es adótörvényben a „kommerszek” közé sorolódott.
Köszönöm a választ Phoney! Portoricoval már csináltam, azzal nagyon finom lett, most csak Sütő van itthon, de ha azt mondod nem szar, teszek vele egy próbát.
Számomra a fehér rum számít egyébként beszerezhetetlen kategóriának. A városban van Lidi, 2db Spar, Coop, Penny, de egyikben sincs semmiféle fehér rum.
Első: jó erős fekete teát főzök fahéjjal és szegfűszeggel, megy bele némi barna cukor és frissen facsart citrom, ha már épp hogy ihatóra hűlt, megy bele rum. Mértékegységeket nem tudok, minden érzésre megy, ízlés szerint. A pohár szélére cukorperemet készítek, teszek bele fél szelet narancsot, és arra töltöm az italt. (én így szeretem, de ismerek olyat, aki csak simán rumos teát főz, más meg forró rumos limonádéként issza)
21:22:
Nem nagyon tudom elképzelni, hogy milyen üzletekben próbálkoztál, ha 1 hónap alat egy Sütőt tudtak adni (illetve bizonyára aránylag kicsikben), de itt „vidéken” a mai napig is elég bemennem bármilyen sparba vagy tescoba, és sorakoznak a Bacardi (2-3 változatban), Captain Morgan, általában Havana Club is, meg általában legalább egy olcsóbb márka. Mondta egy pesti ismerősöm a múlt hónapban, hogy nem talált rumot a sparban, de azért hazafelé a kezébe akadt valahol egy üveggel. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!