Miért nem tudom meginni a whiskeyt?
Háromszor ittam eddig. Először Ballantine's whiskeyt, kólával keverve. Semmi bajom nem volt tőle, ízlett is. Pár hete ittam Jim Beam-kólát, de nagyon rosszul esett, kihánytam. Ma is vettem egy felest, Jim Beamet, de ez sem volt jó, már a szagától is émelyegtem.
Mi lehet a probléma? Ennyire nagy különbség van a 2 fajta között, vagy soha az életben nem fogok tudni whiskeyt inni?
Igen, kétféle írásmód létezik, a whiskey az a bourbon, míg a whisky az inkább a skót fajta.
A Jim Beam és a Jack Daniels bourbon whiskey, ezen belül a Jim az Kentucky, a Jack az Tennessee. A Kentucky-ra jellemző a "harsh" íz. Nagyon finom egyébként jéggel, ha szereted. A JD-nek van egy picit lágyabb, enyhén karamellizált íze.
A Scotch whisky is jó, a lényeg, hogy sok legyen belőle.
A magyar "szórakozóhelyek" italmérési szokásairól meg nem nyitnék vitát.
Feribátyánk, és ha a bourbon az szigorúan „whiskey”, akkor a Maker's Mark Bourbon WHISKY az micsoda? És a George Dickel Tennessee WHISKY? És az amerikai törvények miért hívják „bourbon whisky”-nek ezt az italt, ha az whiskey? És mi különbözteti meg konkrétan a (skót és a kanadai) „whisky”-t az (amerikai és ír) „whiskey”-től, hogy ez KETTŐ külön italfajta lenne? (Súgok: ilyen formában semmi.) És az sem mindegy, hogy vodkát vagy wódkát iszik az ember? Esetleg a spanyol rumot is ronnak kell hívni, csak mert ott úgy hívják (és címkézik)?
Ez a „whiskey nem whisky” szabály egy 60-70 éve kitalált védhetetlen baromság, ami ahhoz sem elég következetes, hogy minden esetben alkalmazni lehessen. Aztán szerencsétlen okoskák „whisk(e)y”-nek írják, mert az aztán szépen néz ki.
A Jameson mennyire jó?
Egy ismerősöm ajánlotta a Black Label-t és a Platinum Label-t.
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat.
Ha eszetekbe jut még valami, kérlek, írjátok le! :)
Tudsz angolul?
Ajánlom figyelmedbe a rövid változatot:
https://www.youtube.com/watch?v=YVG1U-faqHY
És ha van időd a hosszú változatot:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!