Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Miért nem tudom meginni a...

Miért nem tudom meginni a whiskeyt?

Figyelt kérdés

Háromszor ittam eddig. Először Ballantine's whiskeyt, kólával keverve. Semmi bajom nem volt tőle, ízlett is. Pár hete ittam Jim Beam-kólát, de nagyon rosszul esett, kihánytam. Ma is vettem egy felest, Jim Beamet, de ez sem volt jó, már a szagától is émelyegtem.

Mi lehet a probléma? Ennyire nagy különbség van a 2 fajta között, vagy soha az életben nem fogok tudni whiskeyt inni?

2014. dec. 4. 00:04
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:

Igen, kétféle írásmód létezik, a whiskey az a bourbon, míg a whisky az inkább a skót fajta.

A Jim Beam és a Jack Daniels bourbon whiskey, ezen belül a Jim az Kentucky, a Jack az Tennessee. A Kentucky-ra jellemző a "harsh" íz. Nagyon finom egyébként jéggel, ha szereted. A JD-nek van egy picit lágyabb, enyhén karamellizált íze.

A Scotch whisky is jó, a lényeg, hogy sok legyen belőle.

A magyar "szórakozóhelyek" italmérési szokásairól meg nem nyitnék vitát.

2014. dec. 4. 10:28
 12/18 Phoney ***** válasza:

Feribátyánk, és ha a bourbon az szigorúan „whiskey”, akkor a Maker's Mark Bourbon WHISKY az micsoda? És a George Dickel Tennessee WHISKY? És az amerikai törvények miért hívják „bourbon whisky”-nek ezt az italt, ha az whiskey? És mi különbözteti meg konkrétan a (skót és a kanadai) „whisky”-t az (amerikai és ír) „whiskey”-től, hogy ez KETTŐ külön italfajta lenne? (Súgok: ilyen formában semmi.) És az sem mindegy, hogy vodkát vagy wódkát iszik az ember? Esetleg a spanyol rumot is ronnak kell hívni, csak mert ott úgy hívják (és címkézik)?

Ez a „whiskey nem whisky” szabály egy 60-70 éve kitalált védhetetlen baromság, ami ahhoz sem elég következetes, hogy minden esetben alkalmazni lehessen. Aztán szerencsétlen okoskák „whisk(e)y”-nek írják, mert az aztán szépen néz ki.

2014. dec. 4. 11:08
 13/18 anonim ***** válasza:
Phoneyra érdemes hallgatni whisky témában nagyon jártas. Egyébként a Jim Beam white tényleg nagyon karcos rossz whisky én se szeretem. Ballantines finest se sokkal jobb. Ebben az árban az ismertebb márkák közül inkább a Johhnie Walker Red Labelt vagy a Grants-ot próbáld ki. A Jack nem jobb annyival ezeknél mint amennyivel drágább, annak az áráért jobb a fekete Jim Beam. Én nem szoktam túl sűrűn whiskyt inni, az eddigi legjobb amit ittam az a Johnnie Walker Black Label volt, az tényleg lágy nagyon könnyen lecsúszik, sokkal jobb a piros kistestvérénél, de kb. 2-szer annyiba kerül. Anno én 2 pohárral vettem 4800-ért ami rohadt jó vétel volt, de ha most szeretnél egyet 7 ezer alatt nem igazán kapod meg.
2014. dec. 4. 14:51
 14/18 A kérdező kommentje:

A Jameson mennyire jó?

Egy ismerősöm ajánlotta a Black Label-t és a Platinum Label-t.

2014. dec. 4. 15:39
 15/18 Phoney ***** válasza:
Mivel egyelőre ott tartasz, hogy kóstoltál tisztán egy fehér Jim Beam-et, teljesen fölösleges egy Platinum Labelre kidobnod a pénzed (mondjuk arra szvsz. egyébként is, de ez most mindegy). Jameson, Johnnie Black, Lauder's, mindegy, kezdd el valamelyikkel, nem tudjuk, hogy mi fog ízleni neked, de a bourbon whiskyt egyelőre inkább kerüld. Esetleg ülj be valahová és próbálj ki 1-2 újabb whiskyt a kínálatból. Ha már lesz némi viszonyítási alapod, akkor itt találsz segítséget az itthon kapható whiskykhez: [link]
2014. dec. 4. 16:47
 16/18 anonim ***** válasza:
Szerintem a Jameson se éri meg az árát, de az igaz hogy jobb lenne ha az olcsóbbakat kóstolnád végig először, mert jobb ha onnan találsz egyet ami bejön és akkor nem kell drágákat venned. Szóval kóstólj Piros Johnnie-t Grants-ot Jamesont Jacket, és ha ezek közül egyik sem jön be igazán akkor egy jobbat. Én is így voltam. Ezek közül nekem se jön be nagyon egyik se(de azért a fehér Jim Beamnél jobbak) aztán megkóstoltam a fekete Johnniet az sokkal jobb lágyabb ezeknél nem karcol és nincsen idegesítő szirupos mellékíze, csak ugye drágább is de ha az olcsóbbak közül valamelyik neked megfelel az csak jó mert nem kell sok pénzt drága whiskyre elcseszned. Ár teljesítmény arányba én még úgy a piros Johnnieval is elégedett vagyok. Távol áll a feketétől de a vele egy árba lévő Ballantinesnál és Jim Beamnél azért szerintem jobb.
2014. dec. 4. 16:56
 17/18 A kérdező kommentje:

Nagyon szépen köszönöm a válaszokat.

Ha eszetekbe jut még valami, kérlek, írjátok le! :)

2014. dec. 4. 17:24
 18/18 anonim ***** válasza:

Tudsz angolul?

Ajánlom figyelmedbe a rövid változatot:

https://www.youtube.com/watch?v=YVG1U-faqHY

És ha van időd a hosszú változatot:

part1: https://www.youtube.com/watch?v=frRonhQdRdQ

part2: https://www.youtube.com/watch?v=UmE4kyg_Vbo

2014. dec. 5. 19:49
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!