Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Pálinka, eperfa hordóban...

Pálinka, eperfa hordóban érlelés? (Help)

Figyelt kérdés

Pár pálinkát már ittam, ami eperfa hordóban volt színezve, érlelve. Van egy különleges illat, íz világa tőle, ami nagyon megtetszett..

Elég drágák az eperfa hordók, és mivel nem szokott nagy mennyiségű pálinkám lenni, arra gondoltam, hogyha egy eperfa darabot rakok a pálinkába, ugyan azt az érlelést, hatást érem el vele ?



#eperfa hordó #pálinka ízesítés #pálinka érlelés
2014. okt. 23. 16:05
 1/10 anonim ***** válasza:
nem.
2014. okt. 23. 16:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm bő beszédű mondatod. Elárulnád, hogy miért nem, vagy mit kell tenni az eperfával, hogy pálinkát lehessen érleltetni, mint az eperfa hordóban ?
2014. okt. 23. 17:46
 3/10 anonim ***** válasza:

Nem vagyok szakértő, de a családom felmenői mindig eperfa hordóban tárolták a 100 % tiszta szilvából készült pálinkát. (nem magyarok ), itt Mo-on is főzték (akkor még zugban ), és arra határozottan emlékszem , hogy ahol csurgott ki a pálinka, ott volt mindig egy csokor eperfa/szederfa levél.

A szilvapálinka mindig aranyló sárga volt, az itteni hagyományoshoz ellentétben, és rendkívül jó illatú.

kár, hogy már nem élnek, és nincs, aki folytassa az ily módon készített pálinka főzését, sajna.

2014. okt. 23. 19:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 A kérdező kommentje:
Azt tudom, hogy eperfa hordóban tárolják. de én arra lettem, lennék kíváncsi, hogyha egy kb 5cmx 20cm es eperfa darabot megtisztítók, és azt rakom a pálinkába, ugyan az a hatás lesz, mint az eperfa hordóban érlelt szilvapálinka ?
2014. okt. 23. 20:00
 5/10 anonim ***** válasza:
Lehet kapni aszalt epret, én inkább azt csinálnám, hogy azzal ágyaznám meg a pálinkát.
2014. okt. 23. 20:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 A kérdező kommentje:
Az egyáltalán nem lesz olyan.. :) Az aszalt eperből csak az édes cucc jön ki.
2014. okt. 23. 21:01
 7/10 anonim ***** válasza:

Jelen esetben nem földi eperről van szó, hanem fái eperről, azaz másnéven szederről, illetve a belőle készült hordóból.(azoknak mondom, akik földiepret ajánlottak )

Én talán egy kisebb mennyiséggel kipróbálnám a módszert, amit kigondoltál.Pár hét után talán már lehetne érezni valamit az ízén, aztán eldönthetnéd, hogy hordós mennyiségben is érdemes-e vele foglalkozni.

2014. okt. 24. 07:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/10 A kérdező kommentje:

# 7/7

Köszönöm válaszod.

Holnap tudok beszerezni Eperfát, és meg is próbálom. Remélem jó lesz. :)

2014. okt. 24. 13:20
 9/10 anonim ***** válasza:
Fölösleges kínlódnod vele, nem ér semmit! Pár hét után ugyan elszíneződik egy kicsit, de az ízvilágát nagyon kismértékben változtatja. A hordóban sokkal nagyobb felületen érintkezik a pálinka a fával ezért lényegesen több aromát tud magába fogadni mint néhány gallytól. Igaz, én tölgyfa ágakkal és hordóval próbáltam, de azzal óriási volt a különbség két hónap múlva. Persze a hordós javára. Inkább csináltattam egy nagyobb hordót és abban érlelem azóta.
2014. okt. 27. 15:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 anonim válasza:
Én csináltam így, és nagyon jó lett. A Kisebb ágakat legalább 4 felé érdemes elhasítani.. Amúgy más ízhatást ad ki akkor ha száraz, ill. akkor is más ha friss (nedves) ágakat használsz. A nyers fa szerintem jobb.
2014. dec. 22. 09:00
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!