Tudnátok ajánlani pár olyan jó minőségű bort, likőrt amit cukorbetegek is fogyaszthatnak?
Vannak olyan borok, amikben kevés a maradék cukor.
Ellenben erről a házi orvosodat, vagy diabetikusodat kérdezd meg.
Néhány cab.sauv. itthon is tudja ezt teljesíteni, de ez nagyban függ a bortól. A cukorbetegek inkább csak kóstolni szokták, nem nyelik le. (jöhet a piros pont ezért, de így van).
"Ihat-e alkoholt, aki cukorbeteg?
A mérsékelt – 1-2 dl száraz vörösbor – alkoholfogyasztás kedvezően befolyásolja a szív-és érrendszeri betegségek kockázatát – nincs ez másként a cukorbetegeknél sem. Figyelembe kell viszont venni azt, hogy az alkohol energiatartalma igen magas, így az ajánlott fogyasztás heti maximuma nőknek 14 egység (1E=1,5 dl bor/2 dl sör/2-3 cent tömény alkohol), férfiaknak 21.
Fontos tudni, hogy mivel az alkohol blokkolja a máj cukorleadását, így fogyasztásakor kóros mértékben leeshet a vércukorérték, ezért cukorbeteg alkoholfogyasztását egyidejű, szénhidrátot tartalmazó étkezéshez célszerű kötni."
A bor cukortartalmáról:
Cukortartalom szerint[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]
A borokat a cukortartalom függvényében az alábbi kategóriákba sorolják a bortörvény szerint.
Száraz: <4 g/l - A bor cukortartalma kevesebb mint 4 g/l vagy legfeljebb 2 g/l-rel haladja meg a borkősav g/l-ben kifejezett, titrálható savtartalmat, de legfeljebb 9 g/l lehet.
Félszáraz:4-12 g/l - A bor cukortatalma 4-12 g/l között van vagy legfeljebb 4 g/l-rel haladja meg a borkősav g/l-ben kifejezett titrálható savtartalom kétszeresét, de legfeljebb 18 g/l.
Félédes: 12-45 g/l
Édes: >45 g/l
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!