A barack cefre rejtelmei?
Nem készítettem. Ismerek viszont jó pár embert, aki sokat, és az ő véleményüket, és sajnos pont elég tapasztalatom van az igényesnek szánt, de „nem kell bonyolítani” típusú cefréből készült „nagyon finom pálinkákkal” is, főleg kezdők kezéből, és ezek rendre olyanok is. És nem azért tartják őket így is elég jónak, mert az átlagember ne venné észre a különbséget, hanem rendes viszonyítási alap híján.
Nagyon sokszor hallottam már politikusok, zenészek, mezei gazdagemberek véleményével alátámasztott minőségről is, csakhát attól, hogy valaki nagy lábon él, attól se kimondottan igényes nem lesz, se a tökéletes pálinkát nem fogja ismerni, mert az akkor se jön szembe minden sarkon, ha az ember véletlenül gazdag. Az a baj ezzel az „elég jó pálinka”-dologgal, hogy 10-ből legalább 9 ember (politikus, zenész, gazdagember szintén) jellegzetességként tiszteli a pálinkahibákat, amíg azok nem túl erősek. A spanyol király is meg fogja dicsérni a hibás pálinkát, ha szerinte a pálinkának olyannak kell lennie, van az alkoholos italokkal szemben ez a perverz megbocsátásunk.
De nem is a Te pálinkádról van itt szó, hanem a kérdezőéről. A kezdőnek nem azért fontos rendesen megcsinálnia a cefrét, mert akkor majd 20/20 pontos pálinkája lesz (mert nem lesz), hanem mert a savazott és élesztőzött cefre sokkal hülyebiztosabb, mint a vadcefre.
Ha kerítésszaggató marós pálinkát akarsz csinálni, akkor hallgass csak a minden nap keverőszáras kollegára.
Ha viszont finom pálinkát akarsz készíteni, akkor irányítod az erjesztést, és 2 héten belül főzöd is. Akkor talán nem kezd el ecetesedni.
Könyvből idézem a lényeget:
lédus erjesztése nem igényel zuzást.optimálisan kézi magozás a gyümölcshus kevésbé károsodik.édes barackmag 1/2kg /100l cefre->magzamat.
sav pektinbontó elvileg nem szükséges ph-3,54-3,8
9-11 litert ír 100 kilora cefre,ami vagy igaz vagy nem.
Kb 10 eve fozok palinkat, mindig magatol forr ki , en kisebb 120 es 60 literes hordokban cefrezek ezek altalaban 2-3 nap alatt megtelnek 70-80 % ig. Ettol tobbet nem kell bele rakni a forras miatt. Csonthelyasokat magozom es kb 1% magozatlanul rakom bele . 1x max 2x torom ossze a cefret , daraloval, furoszarral , kezzel mikor mivel .
Inditasnak 120 literes hordoba fel kilo cukrot rakok .
Mihenstkifort a cefre fozom / fozetem , mennyiseg fuggo
42-46 fok kozottire hagyom
Mindenki dicseri a palinkaimat . De volt mar olyan is aki szerint ihatatlan..., ezegyen fuggo a velemenye mindenkinek lehet
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!