Nem tudtam hogy mi bajom, egész nap kedvetlen voltam, majd hogy most rágcsálom a popcornt és iszogatom a sört, egyre jobb. Ez már alkoholizmus?
Ha ezt napi rendszerességgel csinálod, akkor igen.
Az alkoholizmus nem csak a tömény alkohol fogyasztását jelenti, hanem a rendszeres - pl. amint hazaérsz, megiszol egy sört minden nap, afféle rutinként - egyéb alkoholtartalmú italok fogyasztását is.
Másként: ha akár csak egy pohár bort vagy sört is elfogyasztasz mindennap, már azt is alkoholizmusnak nevezik.
Ez utóbbi teljesen rendben van mindaddig, amíg nincs belőle probléma. Például nem vágod be izomból a hűtő ajtaját, ha nem találsz benne egyik nap egy kis sörikét.
Egyes alkoholok jó hatással vannak a szervezetre, de csakis kizárólag kis mennyiségben.
Ha bal lábbal keltél, akkor érthető, hogy vágysz egy kis nyugira - esetedben egy kis sör és popcorn jelenti a nyugit. Ha viszont a legtöbb, esetleg minden nap ez jelenti a nyugit, akkor már gond van.
A többségnek ilyenkor csak szüksége van egy kis váltásra, ami hasonlóképp hat az ember nyugalmára. Valaki futni jár vagy sétálni, elszív egy-egy szál cigit, elmajszol egy csokit vagy telefonál, társaságba megy.
Ezt egyszerűen a vásárláshoz tudnám hasonlítani:
bejött egyfajta sampon, amit hónapokkal ezelőtt kezdtél használni, de már kiszúrtál magadnak egy másikat, ami valószínűleg ugyanúgy segít majd a zsírosodáson, de mondjuk jobban tetszik az illata.
Átírva: Bejött egyfajta szokás, amit x idővel ezelőtt kezdtél csinálni, de már elgondolkoztál azon, hogy kipróbálsz mást, ami valószínűleg ugyanúgy segít majd a kedvtelenségeden, de mondjuk kevésbé kockázatos, hogy baj lesz belőle.
Remélem kielégítő választ adtam. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!