Mi számít kommersz vodkának? Írnátok márkákat, hogy mi az, ami kommersz, mi a határeset, és mi, ami már nem az?
A vodkánál nem határolható el egyértelműen ilyen kategória, mivel MINDEN vodka hivatalosan csakis finomszeszből lehet (értsd akár rozs, akár búza, akár szőlő az alapanyag, azt finomszesszé kell főzni). Tehát vodkából leginkább csak jobb és rosszabb létezik.
A 2011-es jövedéki törvény előtt voltak 37,5% alá vizezett „vodkák” (a vodkánál ennyi a minimum), ezért ezek kimondottan kommersz vodkák voltak (Voda szeszesital és barátaik), de a büntetőadó miatt jobbára kihaltak, mert így már nem éri meg őket felvizezni.
Ma esetleg azt lehet kommersz vodkának tekinteni, ami répamelaszból készül (Magyarországon minden alsópolcos ganéhoz abból főzik az ocsmány finomszeszt), ezt a vodkák hátsó címkéjén szerencsére már fel kell tüntetni. Ha simán csak „finomszesz” van rajta, akkor az vodkánál csal gabona vagy krumpli lehet, de krumplit nem nagyon használnak, mert rossz alapanyag. Persze gabonából is lehet borzalmas dolgokat főzni, lásd Lloyd vodka.
Néha 2000 alatt is vannak korrekt gabonavodkák, mivel az előállítási költség mindegyiknél nagyon alacsony. A 10 ezres vodkát se azért adják annyiért, mert annyira drága megcsinálni, hanem mert abba az élvezeti kategóriába tartozik (vagy csak érdekes az üvege...), illetve mert így hamarabb visszahozza a drága lepárlórendszer árát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!