Lehet e csicsókából pálinkát főzni?
Mivel a csicsókapárlat (Topinambur) hivatalos szeszesital-kategória, és 100%-ban csicsókából kell erjeszteni és főzni, ezért garantáltan elkészíthető. Persze nem lehet pálinkának nevezni, mert nem gyümölcspárlat.
Egyébként az inulin mindenféle segédanyag nélkül cukorrá alakul, ha a csicsókát megfőzöd erjesztés előtt...
Most csinálok éppen. A neten találtam egy tanulmányt, ami szerint a 180 fok felett hőkezelt csicsóka szénhidrát tartalmát sokkal könnyebben hasznosították a mikrobák.
Ezen felbuzdulva 200 fokon, sütőfóliába kötve (így nem ég meg) pároltam a csicsókákat 1-2 órát, majd hagytam a sütőben kihűlni, hogy addig is minél jobban lebomoljon a benne lévő inulin fruktózzá és glükózzá. Az így megsütött 1 vödörnyi csicsókát szétnyomkodtam és annyi vízzel felöntöttem, hogy moslék állagú (vagy akinek jobban tetszik, híg gríz) legyen. Ebbe belekevertem egy fél adag sütőélesztőt és lezártam úgy hogy tágulni tudjon (ne robbanjon fel). 3 óra múlva teljesen bedurrant az elegy és habzott, termelte a gázt rendesen. Most várom, hogy teljesen kiforrjon. Szóval a módszer bevált. Lehet, hogy magasabb hőfok még jobb, de nem szeretnék kátrányos szeszt a végén.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!