Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Lehet e csicsókából pálinkát...

Lehet e csicsókából pálinkát főzni?

Figyelt kérdés
2014. márc. 31. 17:32
 1/5 anonim ***** válasza:
50%
Bioetanol előállítására alkalmas (iparilag), de a házi pálinkafőzésre alkalmas technológiát még nem dolgozták ki. A csicsóka inulint tartalmaz (keményítő helyett), ezért azt előbb savas hidrolízissel kell lebontani, vagy nem a szokványos élesztőt, hanem más mikroorganizmust kell alkalmazni.
2014. márc. 31. 17:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 anonim ***** válasza:
Hát krumplipálinkáról (azaz párlatról) tudok, ugyanúgy,ugyanott készült, mint egy hagyományos pálinka (például szilvából). Nyilván, ha megfelelően van kezelve a cefre, akkor lesz is valami eredménye.
2014. márc. 31. 22:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 anonim ***** válasza:
Pálinkát amúgy is csak magyarországon termett gyümölcsből lehet előállítani. Első jól írja, sem cukrot, sem keményítőt nem tartalmaz így nem igazán lehet belőle alkoholos italt készíteni.
2014. ápr. 1. 03:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 Phoney ***** válasza:

Mivel a csicsókapárlat (Topinambur) hivatalos szeszesital-kategória, és 100%-ban csicsókából kell erjeszteni és főzni, ezért garantáltan elkészíthető. Persze nem lehet pálinkának nevezni, mert nem gyümölcspárlat.


[link]


Egyébként az inulin mindenféle segédanyag nélkül cukorrá alakul, ha a csicsókát megfőzöd erjesztés előtt...

2014. ápr. 1. 08:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 anonim válasza:

Most csinálok éppen. A neten találtam egy tanulmányt, ami szerint a 180 fok felett hőkezelt csicsóka szénhidrát tartalmát sokkal könnyebben hasznosították a mikrobák.

Ezen felbuzdulva 200 fokon, sütőfóliába kötve (így nem ég meg) pároltam a csicsókákat 1-2 órát, majd hagytam a sütőben kihűlni, hogy addig is minél jobban lebomoljon a benne lévő inulin fruktózzá és glükózzá. Az így megsütött 1 vödörnyi csicsókát szétnyomkodtam és annyi vízzel felöntöttem, hogy moslék állagú (vagy akinek jobban tetszik, híg gríz) legyen. Ebbe belekevertem egy fél adag sütőélesztőt és lezártam úgy hogy tágulni tudjon (ne robbanjon fel). 3 óra múlva teljesen bedurrant az elegy és habzott, termelte a gázt rendesen. Most várom, hogy teljesen kiforrjon. Szóval a módszer bevált. Lehet, hogy magasabb hőfok még jobb, de nem szeretnék kátrányos szeszt a végén.

2015. márc. 16. 13:53
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!