Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Mit lehet kezdeni a főzés...

Mit lehet kezdeni a főzés után elkészült acetonos szagú és ízű házipálinkával?

Figyelt kérdés
Mit lehet kezdeni vele? Illetve máshol olvastam még hogy ilyenkor metil alkohol van benne. És annyit tudok róla hogy az vakságot okoz. Ez igaz hogy ha a házi pálinka acetonos szagú és izű akkor az emberi szervezetre mérgező? És mit lehet kezdeni vele hogy ne legyen ilyen szagú és ízű?
2014. febr. 17. 16:46
 1/4 anonim ***** válasza:

mostmár semmit,az elejét le kell venni ,attól lesz szúrós szagú/ ízű.

Szarabb helyeken nem veszik le,hogy több legyen, viszont ez jókora minőségromláshoz vezet ahogy most te is megtapasztalhattad

2014. febr. 17. 17:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 Phoney ***** válasza:

Kimondottan acetonszagú akkor lesz a pálinka, ha ecetes volt a cefre, ÉS nem vettek el elég előpárlatot (hanem pl. csak rézelejét). De sokan már a dianás jelleget is „acetonosnak” nevezik, ilyenkor csak a cefre volt hibás.


Ha jó pálinkát akarsz, akkor már az üstbe öntött cefrének is teljesen jó illatúnak kell lennie, mint egy finom gyümölcsbornak!


Legközelebb cefrézz szakszerűen, illetve vedd el az előpárlatot. Ha bérfőzdében készült, lehet, hogy legközelebb nem ott kellene főzetni, de mondom, lehet, hogy a főzésben nem volt hiba.


A szakszerű cefrézésről, lepárlásról részletesen:


[link]


A metanoltól saját készítésű pálinkánál nem annyira kell félni (a metanol mennyisége és elválasztása a valóságban másképp van, mint a köztudatban). Egyesek évtizedeken át ilyen pálinkát isznak... Ha nagyon tartasz tőle, akkor ne igyál egyszerre sokat, bár a minősége miatt abban másnap reggel amúgyse volna köszönet.

2014. febr. 17. 18:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 anonim ***** válasza:

Egyszer édesapám kapott egy hasonlót egy ismerőstől, hogy "jófajta" házipálinka. Raktunk bele aszalt gyümölcsöt és 10 évre ment a szekrénybe érni, 10 év után is olyan rossz volt, mint mikor megkapta csak már az ízén valamicskét érződtek a gyümölcsök. Körte aroma is lett bele keverve (vegyesgyümölcs pálinka volt elvileg), az is csak minimálisan javított rajta. Végül egy egyetemi házibulin fogyott el. Az elején még büntetésből ivott belőle, aki valamit csinált/mondott, aztán már fogadásból ki mer bele inni, végül csak azt vettük észre, hogy kiürült az üveg. Bár másnap mindenki marha szarul volt.... :D

De metil alkohol nincs benne, ha lenne annak enyhén édeskés lenne az íze (nem véletlenül isszák meg egyes elmebetegek a fagyállót.. ) De egyébként ha nagyon acetonos inkább használjátok el takarításhoz, ha valamit le kell oldani vagy fertőtlenítésre sebekre. Jobb az ilyen rémrossz dolgokat nem bevinni a szervezetbe.

2014. febr. 19. 17:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 anonim ***** válasza:
Ha az előpárlat elvételénél volt a hiba (túl kevés lett elvéve), akkor újrafőzéssel lehet orvosolni.
2014. febr. 20. 20:05
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!