Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » A vodka és az érleletlen...

A vodka és az érleletlen whisk (e) y ugyanaz?

Figyelt kérdés
a whisk(e)y az úgy készül, hogy vodkát főznek, amit fahordóban érlelnek? Ha nem, a fentiek közt különbség van, pls írjátok le mi az.

2014. jan. 1. 20:42
 1/7 anonim ***** válasza:
53%
ennyi erővel szinte az összes rövidital whiskey, mert nagyrészük mind valamilyen erjesztett gabonanövényből készül. Vagy mintha azt mondanád, hogy minden pia ugyanaz, mert alkohol.
2014. jan. 1. 20:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:
16%
A whiskey t kukoricából főzik és kiégetett fahordóban érlelik ezért van az a jellegzetes izé sárga színe (kinem állhatom mint a gázolaj) a vodkát pedig krumpliból készítík mivel nagyon magas a keményítő tartalma sok alkohol nyerhető belőle
2014. jan. 1. 21:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 anonim ***** válasza:
52%
Jajj, a whiskeyt legritkább esetben főzik kukoricából, jellemzőbb az árpa/rozs, és főzés után teljesen átlátszó. De a lényeg tényleg ez, az átlátszó, tiszta szeszt, ami nagyon hasonlít a vodkára, berakják a fahordóba, és annak veszi át az ízét és színét.
2014. jan. 1. 23:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 Phoney ***** válasza:
100%

A whisky soha nem érlelt vodka, legfeljebb majdnem.


A vodkát

1. finomszesszé főzik (95,6%)

2. íztelenítik további újrapárlásokkal és/vagy szénszűréssel


A whiskyt

1. ritkán főzik finomszesszé (a legtöbb whiskyfajtánál ez tilos)

2. szénszűrni csak akkor szokták (az USÁ-ban), ha kimondottan ízesre főzték


A whiskyre tehát jellemző a gabona íze, a vodkára legfeljebb nyomokban.


A vodka és a whisky egyaránt készülhet bármilyen gabonából, persze a helyi változatoknak megvannak a stílust meghatározó alapanyagai. Az európai whisky hagyományosan árpa, az amerikai rozs és kukorica, az orosz vodka pedig rozs vagy búza. Krumpliból csak akkor szokás vodkát főzni, ha az van kéznél; nehéz feldolgozni, kevés és rossz szeszt ad. Magyarországon pl. majdnem minden vodka gabona, 1-2 csóró darab készül répamelaszból.

2014. jan. 2. 06:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 anonim ***** válasza:
0%
whisky? az amerikaiak a szesztilalom òta minden mocskot megisznak. Egy hìres Magyar boràsz rövid vèlemènye a Whiskyröl.
2014. jan. 2. 08:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 Phoney ***** válasza:

Szegény magyar borász, ha tudná, mennyire divat volt a 18. századi Magyarországon a „gabonapálinka”. (Így hívták.)


Mondjuk az, amit a fél ország "pálinka" címén főz rothadt, ecetes, répacukros cefréből évtizedek óta (és amit fagyasztóból is csak gyakorlással lehet öklendezés nélkül lenyelni), hamarabb juttatna eszembe olyat, hogy "minden mocskot megisznak". Dehát "whisky, nem magyar találmány, tehát sz*r", úgy-e. Most abbamá bele se menjünk, hogy az igazán cudar whiskyk ideje a szesztilalom előtt volt.

2014. jan. 2. 08:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 anonim ***** válasza:

6. Egyetértek. A whisky (vagy whiskey) egy nemes ital, aminek külön kúltúrája van. De mit ért ehhez egy borász, aki szőlővel dolgozik :-) Aki itt gázolajhoz hasonlította, az nem tudja mit beszél.

A japánok is nagyon jót készítenek, egy whisky kóstolón volt szerencsém megkóstolni, kár, hogy az ára (annak sem) az én zsebemhez van méretezve :(

2017. jan. 12. 08:58
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!