A vodka és az érleletlen whisk (e) y ugyanaz?
A whisky soha nem érlelt vodka, legfeljebb majdnem.
A vodkát
1. finomszesszé főzik (95,6%)
2. íztelenítik további újrapárlásokkal és/vagy szénszűréssel
A whiskyt
1. ritkán főzik finomszesszé (a legtöbb whiskyfajtánál ez tilos)
2. szénszűrni csak akkor szokták (az USÁ-ban), ha kimondottan ízesre főzték
A whiskyre tehát jellemző a gabona íze, a vodkára legfeljebb nyomokban.
A vodka és a whisky egyaránt készülhet bármilyen gabonából, persze a helyi változatoknak megvannak a stílust meghatározó alapanyagai. Az európai whisky hagyományosan árpa, az amerikai rozs és kukorica, az orosz vodka pedig rozs vagy búza. Krumpliból csak akkor szokás vodkát főzni, ha az van kéznél; nehéz feldolgozni, kevés és rossz szeszt ad. Magyarországon pl. majdnem minden vodka gabona, 1-2 csóró darab készül répamelaszból.
Szegény magyar borász, ha tudná, mennyire divat volt a 18. századi Magyarországon a „gabonapálinka”. (Így hívták.)
Mondjuk az, amit a fél ország "pálinka" címén főz rothadt, ecetes, répacukros cefréből évtizedek óta (és amit fagyasztóból is csak gyakorlással lehet öklendezés nélkül lenyelni), hamarabb juttatna eszembe olyat, hogy "minden mocskot megisznak". Dehát "whisky, nem magyar találmány, tehát sz*r", úgy-e. Most abbamá bele se menjünk, hogy az igazán cudar whiskyk ideje a szesztilalom előtt volt.
6. Egyetértek. A whisky (vagy whiskey) egy nemes ital, aminek külön kúltúrája van. De mit ért ehhez egy borász, aki szőlővel dolgozik :-) Aki itt gázolajhoz hasonlította, az nem tudja mit beszél.
A japánok is nagyon jót készítenek, egy whisky kóstolón volt szerencsém megkóstolni, kár, hogy az ára (annak sem) az én zsebemhez van méretezve :(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!