Milyen whiskey-t válasszak?
Innen nézegetem:
Ittam a múltkor Jack Daniel's-t, és megfogott az édeskés utóíze, illetve, hogy le sem kellett kísérni, mert "finom" volt. Valami hasonlóan édes karakterű italt keresek :).
Igazság szerint, tisztán szeretnem inni. A Jack-et is tisztán ittunk kortyonként, és szerintem egészen kellemes volt.
Egyszer még régen kóstoltam valami egyszerű "noname" whiskey-t, az viszont rettentően rossz ízű volt.
A skót Whisky íze miben tér el?
Hasonló árban Four Roses, Jim Beam Choice, Jim Beam Rye, olcsóbban Evan Williams 7 éves (veri a Jacket). Drágábban kb. bármi, ami az "Amerikai whiskey" kategóriában van, ez a pénztárcádtól függ. A drágább Jackeket viszont nem igazán ajánlom a gyenge ár/érték arányuk miatt, de persze azokból is kipróbálhatsz egyet. Kicsit könnyedebb stílus, de bejöhet a Crown Royal kanadai whisky is.
A skót whisky nem ennyire vaníliás-karameles, az fanyarabb, de időnkén az is édes. 6-7 ezer alatt nem könnyű jókat választani belőle.
Shocku,
te kenyeret is olyat eszel, ami nem takarmánynövényből készül, hanem gyümölcsből?... érdekes ez a pálinkanáci hozzállás, hogy amit elég NEMESNEK tartanak egy az egyben megenni (tésztában, süteményben, mindenben, amiben liszt van), azt nem tartják elég NEMESNEK ahhoz, hogy a belőle kifőzött alkoholt megigyák... kicsit következetlen, nem? Ja, sört sem iszol? Érdekes, hogy de, pedig az erjesztett „takarmánylé”, még csak le sem főzik.
Köszönöm a válaszokat. Kedves első neked is, de a pálinkát nem szeretem sajnos.
Még egy kérdés: Ez az édeskés vaníliás íz, tehát nem csak a Jack Daniel's "egyedi íze"? Picit félek, hogy a többi esetleg nem fog tetszeni, és nem szívesen dobok ki 8-9 akár 10 ezer forintot az ablakon.
És akkor a búzawhisky az rendben van? Kitalálom, azt hitted, hogy a whisky az mind árpa. (Az csak az európai whiskyknél jellemző, de gyakran azt is nagyrészt másból főzik, és a kérdező amerikai whiskyt akar.) De gondolom a főtt kukoricát se ütöd ki a gyerek szájából, ha olyat merészel enni, szóval talán még az is kóser.
Nemesebb?? Az mit jelent? Ez egy különböző (sokszor lényegtelen) szempontok alapján osztogatott címke, amit jelen esetben azért mondunk a gyümölcsre, mert nyersen finomabb, mint a gabona. Csakhogy nem a nyers alapanyag ízét kéne vizsgálgatni, hanem a kész italét. Esetleg még azt, hogy (legálisan) milyen jót lehet venni belőlük ugyanannyi pénzért, de ebben a pálinka pont nem áll valami fényesen. (Igen, tudom, 100 éve elterjesztették az antialkoholisták, hogy a gabonaszesz alávalóhulladékméreg, de ennek csak az volt a célja, hogy lejárassák az olcsón is előállítható töményeket, mert akkoriban egyes országokban „normális” dolog volt minden nap meginni egy üveg töményet.)
A jó pálinka mellesleg nem büdös cefréből készül, habár tény, való, és szomorú, hogy a házi cefrék 90%-a félig romlott ecetes selejt, amiből hasonlóan hulladék pálinka főződik.
Az Elijah Craig 12 klasszisokkal jobb a Jack-nél, de nagyon markáns, fűszeres, rozsos ízű. Olyan, mintha a Jack Daniel's-t „befűszerezték” volna. De természetesen ezt sem kell lekísérni, max kell bele pár csepp víz a 47% alkohol miatt.
Ha selymesebbet akarsz, akkor zöld címkés Blanton's (igaz az drágább, 10-11e), Evan Williams Single Barrel (8-10e), Evan Williams 7 years (3700, de már így is komolyabb, mint a Jack), vagy a tegnap említett kanadai Crown Royal, amit selymességben nehéz megverni.
A vaníliás-édes íz egyébként a többévnyi égettett hordós érlelés jellegzetessége, ezért minden bourbon és rye whiskyben érezni ugyanezt, csak a Jackből érlelés előtt kiszűrik az ízek nagy részét, ezért ez az édesség válik dominánssá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!