"Hogy lehetett egy vegyi méreg köré kultúrát építeni? "
A kérdés itt merült fel:
http://www.gyakorikerdesek.hu/etelek-italok__bor-sor-rovidit..
Nagyon kérek mindenkit, hogy a linkelt kérdésben a válaszadót nem zaklassuk, hanem értelmesen mondjuk el neki, hogy is történhetett ez.
Mutassuk meg, hogy úriember módjára tudunk válaszolni, hiába vagyunk "alkoholisták". :)
Ellenérvnek leggyakrabban felhozzák, hogy az alkohol a legveszélyesebb drog.
Ennek utána néztem és ezeket találtam:
Fogadjuk el, vitatni kár, nálunk nagyobb emberek csinálták a felmérést.
Érvnek felhozható, hogy aki a vizet itta, amíg nem volt megfelelő víztisztási és csatornázási rendszer, azok itták meg a mérget a kútról, és aki bort, sört ivott, az maradt életben.
A labda fel van dobva, kérek KULTURÁLT! Pro és Kontra érveket!
:)
A bor vagy sör elsösorban NEM alkohol, hanem élvezeti cikk, jóízü ital, ami föként nagyobb mennyiségü élelmiszer elfogyasztásakor jó hatással van az emésztésre is. Az, hogy az adott válaszolónak nem ízlik, magánvéleménye, ehhez joga van, de nem várhatja el, hogy mindenki egyetértsen vele, mert az ízlések köztudottan nem egyformák.
Régebben létfontosságú volt, hogy minél több kalóriát tudjanak fogyasztani az emberek, mert különben a nehéz munka mellett éhenhaltak volna. Éppen ezért volt fontos, hogy emiatt ne legyenek betegek, és erre volt többek közt jó a bor/sör fogyasztása.
Ezen kivül ahol a bor/sör fogyasztának KULTÚRÁJA van, ott nem "illik" lerészegedni, régebben az ilyen embereket lenézték.
Abban nem a bor/sör elöállítása illetve fogyasztása a hibás, ha egyesek nem ismernek mértéket.
Aki szerint az alkoholos italok "vegyi mérgek", az meg körülnézhetne, hogy ezen kivül hány "méreg" az, amit napi szinten használnak: egy példa a konyhasó - vegyi anyag és túlzott mértékben fogyasztva halálos lehet.
Köszi. Jó dolgokat mondasz! :)
A kulturált fogyasztás nagyon fontos! Az élvezeti cikként való fogyasztásba való beletanulás az teljes ízvilág és illat világ megismerésével nagyban fokozható.
Két dologban kérlek picit finomabban fogalmazzunk: A sör és a bor valóban élvezeti cikk. De ha kategorizálni kell, egy alkoholos italról van szó. Tény. Ezt nem kell rejtegetni, tudjuk. Az egyéb vegyi anyagokat ne hozzuk fel, mert messzire visz. Értsük úgy, mint metaforát.
A többi résszel teljesen egyet értek!
Kérem kerüljük a csúsztatásokat és a tereléseket!
[link] :)
"Két dologban kérlek picit finomabban fogalmazzunk: A sör és a bor valóban élvezeti cikk. De ha kategorizálni kell, egy alkoholos italról van szó. Tény. Ezt nem kell rejtegetni, tudjuk. Az egyéb vegyi anyagokat ne hozzuk fel, mert messzire visz. Értsük úgy, mint metaforát. "
Azt nem állítottam, hogy nem alkoholos, de elsösorban - legalább is nekem - nem az alkoholtartalom, hanem az íz és aroma anyagok a fö pozitivum. Nem rejtegetni akartam, hanem csak azt kiemelni, hogy akinek az alkohol a fontos (azaz aki azért iszik, hogy részeg legyen), az inkább a töményet választja, mert az "hatásosabb".
A többi anyagot meg csak azért említettem meg, mert az elözöekböl következöen nem a vegyi anyag az, ami köré a kultúra képzödött, hanem a fogyasztásra alkalmas, élvetezi cikként használt (alkoholtatalmú) ital.
Remélem, így szerinted is rendbe van a válaszom.
OFF: A linkedet sajnos nem tudom értelmezni, nem tudok angolul.
Aki ezt írta, az sem a vegyi anyag, sem a méreg fogalmával nincs tisztában.
Az erjedés valóban vegyi folyamat, de hatására sem vegyi anyag, sem méreg nem keletkezik.
A kipréselt szőlőlé, a must állása során erjedni kezd, majd letisztulva bor lesz belőle. Ez se nem méreg, se nem vegyi anyag. Csak akkor ártalmas, ha valaki sokat iszik belőle. De akkor sem azért, mert méreg lett a szőlőből.
Az más kérdés, hogy ma már csak a gazdáknál lehet valódi bort inni. A Borgazdaságok a musthoz cukrot, színezőanyagot, egyebet tesznek. Ez már nem igazi bor.
De a röviditalok is hasonlóan készülnek. Vagy borpárkatok, vagy pedig erjedt gyümölcs lepárlásával készítik őket.,
Ha a bor vegyi méreg szerinte, akkor a röviditalok miért nem?
Köszönöm a magyarázatot. Már értem, milyen vegyi anyagokra gondoltál. Az ízesített tömény szeszes italszerű készítményekre :)
Az egyéb, nem alkoholos italokhoz tartozó vegyi anyagok listáját akarom elkerülni, mert az téma terelés.
A kép tartalma magyarul:
===
Mielőtt megszólalsz, a szavaidat három kapun vezesd át.
Első kapunál tedd fel magadnak a kérdést: "Ez igaz?"
Második kapunál tedd fel magadnak a kérdést: "Ez szükséges?"
Harmadik kapunál tedd fel magadnak a kérdést: "Ez kedves?"
===
Személy szerint egy pohár sörön / boron akár egy egész órán át tudok élvezkedni, elemezni és keresni benne a szépséget.
Ezért érdekel, hogy értelmes keretek között miként lehet kezelni az ilyen kérdéseket úgy, hogy az ne adjon okot a kötözködésre, hanem tiszteletparancsolóan mutasson példát.
A kulturált fogyasztást kevesen ismerik meg. Ezért azoknak az ismerőseimnek, akik vevők az ilyesmire, borkóstolásokat szoktam tartani szépen elmagyarázva, miért lesz a bor olyan, amit éppen ízlelünk, milyen érdekességeket lehet észrevenni egy borban pusztán az illatáról, vagy az ízéről. Ez egy jópofa játék. Ráadásul hatalmas élmény megosztani mással azt, amit a borban látsz. És megkeresni azt, amit a másik vesz észre benne.
Ráadásul egyeseknek saját maguk számára is meglepően fantasztikus orruk és ízlelőjük van ehhez, csak nem tudták mit érdemes figyelni, ezért elsiklottak a részletek felett. Sok pálfordulást láttam már az "ez a bor szar savanyú, nem lehetne csak gyorsan lehörpinteni és berúgni" véleménnyel rendelkezők körében, akik 2-3 alkalom után lázas lelkesedéssel cincálták darabjaira a borokat. Persze ehhez azért érdemes kezdőknek való borokat is válogatni, amik nem túl bonyolultak, inkább fajta jellegesek.
Mivel picivel több, mint 100féle bort kóstoltam még csak, így a tudásom még nagyon kicsi a tudásom a témában, ezért szeretem, ha tudnak újat mutatni. Idő közben elkezdtem kézműves és trappista söröket is kóstolgatni, amiket majszolva valóban úgy érzem, mintha ott ülnék a Valhalla kapujában és a tábortűz körül hangos vidámsággal vikingek regélnének ősi erdei lényekről szóló csata históriákat, amiket a sherwoodi pixiek és pajzánkodások, meg tolvaj mesék váltanának fel.
Valahogy nekem a sör/bor kultúrában a társaság, a társasági élmény, az élvezetek másokkal való megosztása jelenti.
Választékos beszéddel még a rossz borokat is lehet jellemezni. Elmondani, hogy mi nem tetszik bennük. Többnyire a borhibákat el lehet határolni.
Aki az ürülékhez hasonlítja őket, biztos azt is kóstolta. De ilyenkor is érdemes bele lehet menni, hogy milyen ürülékről beszél, milyen élőlénynek milyen diéta utáni milyen állagú ürülékéhez akarja hasonlítani, stb. Ha már ennyit xarozik, jól ismerheti ezeket... (Persze csak viccelek ezzel az ürülékkel.)
Mindemellett az mértéktelen fogyasztás és az alkoholizmus nagyon komoly problémáit is szem előtt kell tartani. 6-8 órán át irdatlan fájdalmak mellett belső vérzés következtében összecsinálni magunkat, és ebbe belehalni, nem egy olyan álom, amiért megérné a májperforáció. Két ismerősöm is így távozott el az elmúlt évtizedben az élők sorából.
Sokáig nem tudtam, hogy az alkohol függősége ilyen nagy arányú.
"Az ember önpusztító lény, és szeret berúgni. Ennyire egyszerű."
Egy EMBER nem szeret berúgni, legfeljebb egy akarat nélküli rongy.
Már hogyne szeretne berúgni? Az alkohol az egyik legősibb kikapcsolódási forma. Szinte minden kultúra fogyasztja, eltekintve az apró ősi társadalmaktól. Az emberek túlnyomó többsége már ivott életében (hasra ütésre 98%-ot mondanék).
Úgyhogy ne akard nekem beadni, hogy az alkohol nem tartozik hozzá az emberiség kultúrájához, és hogy rongy ember aki szokott inni. Évezredek óta a legtermészetesebb dolog. És hogyha az emberiséget mint fajt kívülálló szemmel vizsgáljuk, bizony hogy ki lehet jelenteni hogy önpusztító, és szereti az alkoholmámort.
Annak hogy téged a részeg apád vert és haragszol az alkoholistákra, semmi köze a kérdéshez. Mindenkinek meglehet az egyéni véleménye és tapasztalata az alkoholról, de a kérdés az egészre vonatkozott, nem a te egyéni szubjektív megítélésedre.
Kultúrát?? Egyenesen az egész nyugati civilizációt. Persze, könnyen lehet, hogy nem a sörre épült, de nyugaton a civilizáció és az alkohol (ezzel együtt a részegség) mindvégig kizárólag együtt létezett. A legelső írásos emlékek közt már sörözésről lehet olvasni.
Az alkohol elsősorban tudatmódosító szer, és csak másodsorban (illetve lényegesen kevésbé) méreg, ezt a kettőt illik különválasztani. (A „vegyi méreg” egyébként nem hordoz túl sok jelentést... minden anyag valamilyen vegyi elem vagy vegyület illetve ezek keveréke, nemdebár.)
Álszentségnek tartom azt mondani, hogy az alkoholkultúra az italok gasztronómiai értéke miatt született meg (mert egyértelműen a tudatmódosító hatás farvizén alakult ki), de tény, hogy megszületett, és minden hagyományos italnak vannak olyan jó minőségű változatai, amiknek önálló gasztronómiai létjogosultsága van.
A sört-bort nem emelném ki külön, merthát a legnagyobb mennyiségben pont olyan színvonalon fogynak, amit igenis az alkoholtartalma miatt isznak, és nyomába sem érnek a komolyabb röviditaloknak. Az egy teljesen más kérdés, hogy rövidtől könnyebb berúgni.
Egyébként ahogy az első ábrából is látszik (ahol középtájnál kicsit feljebb foglal helyet), az alkohol messze nem a legveszélyesebb drog, csak a keményebbekből az a legelterjedtebb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!