Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Lehetett ettől baja a pálinkának?

Lehetett ettől baja a pálinkának?

Figyelt kérdés
Kemény gyümölcsből csináltunk ősszel pálinkát életünkben másodjára. A gyümölcsöt megfőztük forró vízben, hogy puhább legyen, mielőtt a cefre tartóba tettük. Azonban később vettem észre, hogy az edény, amivel kavartuk forrás közben, szennyezett volt. Előtte 1-2 hónappal abban gyűjtöttük a ház körüli ürüléket. Persze biztos át volt mosva, mert gondolom észrevettük volna. Emiatt lehetett valami baja a főzetnek? Kb. 200 liter cefre volt, a szennyezés pedig kb. észrevehetetlen, látható. Úgy tudom ez nem gond. Az íze nem lett rosszabb mint a tavalyi, csak másabb, akkor nem főztük meg a gyümölcsöt.
2013. ápr. 24. 01:11
 1/6 anonim ***** válasza:

Szerintem az ürüléktől nem, viszont azt nem értem, hogy ha megfőztétek a gyümölcsöt, hogy lett mégis alkohol foka a pálinkátoknak...

Ja, óvatosan az ilyen kiírásokkal 50 litert szabad főzni

2013. ápr. 24. 09:09
 2/6 anonim ***** válasza:

Nem 50 litert szabad főzni, 50 liter kész pálinkája lehet az embernek, ami 86 fokos pálinkára értendő. Tehát mondjuk 40%-pálinkából több mint 100 literje lehet valakinek, ami kb 200-300 liter cefre.

Forralás+lepárlás miatt szerintem nem kellene hogy legyen benne bármilyen élő dolog. Bár nem tenném rá az életem.

2013. ápr. 24. 14:37
 3/6 anonim ***** válasza:

Ha a cefre savassága be van állítva akkor az csökkenti a nem hasznos baktériumok és gombák fejlődését. Viszont a cefrébe belekerülő oda nem illő baktériumok, és gombák rossz hatással lehetnek az erjedésre. Ez alatt értem az alkohol kihozatalt, az aroma megtartását, illetve az aromát befolyásolhatja a nem megfelelő erjedési végtermékek párlatba kerülése (ilyen pl a kozma alkoholok is, előfőzet, utófőzet).

Azt szinte biztos hogy valamennyi baktérium, és gomba kihalt a főzés, majd a magas alkoholtartalmú párlatba kerülés során. Viszont nem kizárt hogy más nem hasznos anyagok is kerültek a párlatba, ezek okozhatnak rossz ízt, de akár "mérgező" hatásúak is lehetnek.

Igen is figyelni kell a tisztaságra, csak tiszta nem rohadó gyümölccsel kell dolgozni. A hordókat fedni kell a cefrét akár a levegő is megfertőzheti, ezért használnak a jobbak kotyogót.

A cefrézés előtt nem muszáj megfőzni a gyümölcsöt(almát, birset), jobb reszelni, pürésíteni és aztán pektinbontót adni hozzá majd beoltani valamelyik erre a célra való szerrel, hogy biztos erjedésed legyen (szükség esetén habzásgátlót is lehet adni hozzá).

Jobb főzőkben el is zavarnak ha fertőzött cefrét szeretnél lefőzetni!

Mostanában ugye egyre népszerűbb a házipálesz, így én is sűrűbben kapok ajándékba... Aminek már az illata gyanús, vagy rossz az íze azt dobom is ki. Nem hiányzik hogy bármi bajom legyen tőle, ki tudja hogy milyen kókány sz@rral lepnek meg! Viszont a jó pálinkát hajlandó vagyok megfizetni is!!!

Egy hasznos link:

[link]

2013. ápr. 24. 20:21
 4/6 anonim ***** válasza:

Még valami, teljesen mindegy hogy mekkora mértékű a szennyezés, ha megfelelő a táptalaj a fejlődéshez! Hihetetlen módon tudnak fejlődni, szaporodni a gombák és baktériumok! Pár naptól akár pár óra alatt is akár több ezerszerese lehet a fertőzés, fajtól és közegtől függően!

Gondold csak végig, a válogatott élesztő gombák is kb 2 hét alatt végeznek a megfelelő cefrében lévő cukorral, pedig csak minimális mennyiséget kell belőlük használni.

Tehát ha rövid, tömör választ szeretnél:

Igen, lehet baja a pálinkának! (a hangsúly az első két szón van...)

2013. ápr. 24. 20:39
 5/6 Phoney ***** válasza:
A teljesség kedvéért, csak illékony anyagok jutnak át a lepárláson. A baktériumok nem tudnak "átlebegni egy vízmolekulán", vagy ilyesmi.
2013. ápr. 25. 07:13
 6/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! A pálinka szerintem jó lett, bár nem lett olyan finom, mint tavaly (akkor reszeltük a gyümölcsöt, ahogy valaki írta is), de még így is sokan dicsérik. A szennyezésről pedig annyit, hogy az edény belseje ki lett mosva, inkább a fogója az, ami kicsit koszosabb maradhatott, bár hozzá kell tennem, hogy előtte több hónapig volt száraz, meleg (talán nap is sütött rá) helyen, ami elvileg minden baktériumnak halál, főleg az ilyeneknek. Még senki sem mondta, hogy valami baja lett volna a pálesztől, hiszen ahogy ti is mondtátok, a bacik azok a főzés során meghalnak. Csak én csináltam belőle lelkiismereti problémát, hogy "mi van, ha mégis lett valami". De most megnyugtattatok, azok alapján, amiket mondtatok és amit tapasztaltam, nem hiszem, hogy egészségre ártalmas lett volna a főzet, és még az íze is viszonylag jó, bár jövőre inkább reszeljük.
2013. ápr. 29. 10:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!