Hogyan lehet kimutatni a metil-alkoholt a pálinkában/egyéb italokban?
Nincsenek egyszerűbb megoldások, mivel minden alkoholos italban van metanol. Kálium-permanganáttal pl. formadelhiddé lehet oxidálni a metanolt, ami jó büdös, de nem fogod tudni eldönteni, hogy az az árnyalatnyi szag még a normális mennyiséget jelzi, vagy nem. (Mellesleg ez a reakció nem csak metanoltól történik meg, vagyis a hiánya ugyan igazolja a nulla vagy minimális metanoltartalmat, a megtörténte viszont nem igazolja a metanol jelenlétét.)
„Valódi” szeszes italoknál egyébként se boltban, se házilag nem fordul elő veszélyes metanoltartalom, hanem denaturált szeszes pancsolásnál (mint a tavalyi cseh ügy) szokott ilyen történni.
Egy kontár módon cefrézett pálinkában esetleg lehetne annyi metanol, ami hosszútávon látásromlást okoz (ha rendszeresen issza az ember), és főleg tartalmazhat más egyéb erjedéstermékeket, amik megártanak az egészségnek, de ha abból indulsz ki, hogy mennyien vedelnek vidéken rothadó cefréből főzött pálinkát anélkül, hogy akár 80 éves korukra megvakulnának, láthatod, hogy nem reális a metanolveszély.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!