A frissen lefőtt pálinkában, több az alkoholtartalom?
Nem tudom,hogy most milyen készülékekben főzik a pálinkát és mivel pancsolják össze.
Apám rézműves volt,és szeszfőzdéknek készített berendezéseket,amik minidg rézből készültek!
Az első kifolyó pálinkát nem itták meg,mert az un. rézeleje volt,és mérgező.
Soha nem vizezték sehol a pálinkát semmilyen vízzel.
A pálinka foka eltérő lehet. Amit te ittál,az valószínű tisztaszesz volt. Az akár 80-90 fokos is lehetett,és ez túl ütős ahhoz,hogy meglehessen inni. Ebből szokás likőröket készíteni. Nem árt főzés előtt az irodalomban utána nézni a pálinkafőzés fortélyainak!
06:55
engem nagyon érdekelne, hol tötént mindez, mert én mostanában elég sokféle töménnyel foglalkoztam, de hogy valamit eleve 40-60 fokra főzzenek, az az égvilágon semmilyen párlatnál nem hagyomány, tudomásom szerint még a pálinkánál sem.
Minden párlatot 70-80% fölé szoktak főzni, és igenis, desztillált, vagy ritkábban forrásvizet öntenek hozzá. Még az abszinthoz is.
Egyébként ma is ismerik a réz felszerelést, ma is mérgezőnek számít a metanol, és ma is létezik minőségi tömény.
Pancsolt taknyok meg 100 éve is léteztek, volt ital, amit konkrétan a pancsolás miatt tiltottak be...ma ez szerintem nem igazán fordulhat elő:)
Üdv: egy embertársad 2010-ből;)
Ha szerinted 40-50-60 fokosra le lehet főzni a pálinkát, akkor nem sokat érthetsz hozz. Mondjuk le lehet, de annak a neve selejt.
Utolsó szépen leírta.
Kedves Rézműves ivadék! Kedves Medvevadász! MIndketten félinformációkat és pontatlan dolgokat írtatok, amiből arra következtetek, hogy igazi pálinkafőzésen igazi értőként még nem vettetek részt. Magyarországon a kétszeres lepárlásnak van hagyománya, a végtermék a pálinka. A cefréből először az alszeszt főzik le, 5%ig fogják föl az egészet. A második lepárlás során az elő , közép és utópárlatot külön gyűjtjük. Fogyasztani a középpárlatot fogjuk, aminek alkoholtartalma általában 60% fölött van. Mivel ez élvezhetetlenül erős , vízzel hígítják általában 48-52% közé gyümölcsfajtától függően.
A frissen lefőtt pálinkában tehát éppen ezért lehet, sőt általában több az alkoholtartalom, mint abban, ami fogyasztásra van elkészítve.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!