1 vödör szilvából mennyi pálinkát lehet készíteni?
a jó minőségű cefre mennyiségének 8-ad/10-ed része lesz pálinka
egy vödör szilva marha kevés, cefre meg még kevesebb lesz belőle, hogy pálinkáról már ne is beszéljünk
Az függ attól, hogy
1. ki csinálja a pálinkát, mennyire ért hozzá. Ha nagyon elront valamit, lehet, hogy alkohol helyett csak ecet keletkezik.
2. mekkora a vödör, pontosabban hány kg a szilva.
3. milyen érett, milyen édes a szilva, vagyis hogy mennyi a cukortartalma
4. hogy pálinka vagy likőr lesz-e belőle, vagyis hogy a cefréhez adnak-e cukrot vagy nem, hogy a párlathoz adnak-e tisztaszeszt vagy vizet vagy sem.
Ha egy hozzáértő ember készít belőle valódi, 45-50%-os pálinkát (nincs plusz cukor, tisztaszesz, vizezés) akkor a kg-ban mért szilvát 0,09-0,11-gyel kell megszorozni, hogy megkapd a literben kifejezett pálinkát.
Pl. egy 10 kilós vödörből 0,9-1,1 liter pálinka lesz, egy 20 kilósból 1,8-2,2 liter.
1 liter valódi pálinkához 9-11 kg szilva szükséges, persze ha pancsolsz cukorral meg tisztaszesszel akkor ennél kevesebb is elég.
ma 14:29
A pontosság kedvéért, likőr nem az, amikor kristálycukrot tesznek a cefrébe (annak nincs külön neve, mert házilag tilos, szesziparban pedig a finomítot cukor pazarlás), se nem az, mikor vizet, vagy tisztaszeszt.
Vizet normális esetben minden égetett szeszhez adnak, mert az ideális lefőzési szesztartalom magasabb, mint a fogyasztási szesztartalom. Tiszta szesz hozzáadásától besorolatlan „szeszes ital” lesz, likőr pedig akkor, ha a kész párlatokat cukrozzák (hogy édes legyen).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!