A bor minél régebbi annál többet ér/annál finomabb?
Figyelt kérdés
Vagy ez minél van?Hogy van ez pontosan?
2009. szept. 28. 13:30
1/7 anonim válasza:
Egy bizonyos ideig igen, de a bor is megromlik, ezért mondjuk egy 100 éves bornak nagy lehet az értéke (eszmei értéke) de valószínűleg nem iható, tehát az élvezeti értéke 0.
2009. szept. 28. 13:42
Hasznos számodra ez a válasz?
2/7 anonim válasza:
A vörösbor elég hamar megromlik, annak nem használ a kor. SA fehér tovább bírja, de az se a végtelenségig. A kor igazán csak az égetett szesznek használ. Egy 50 éves whiskey... Sőt, hallottam már a háború idején elásott pálinkáról, amit 50 év múltán ástak ki véletlenül, és aranyságra lett. A barátnőm apósával esett meg. Na, ott igazán használt a kor annak az italnak. :-)
Bort mindig fektetve tárold, hogy a dugó ne száradhasson ki.
2009. szept. 28. 13:56
Hasznos számodra ez a válasz?
3/7 anonim válasza:
Helyesbitenem kell:
A jó bor minél idősebb, annál jobb!
Persze ehhez hozzárartozik az is, hogy jó legyen tárolva, különben tönkremegy. Az érték viszont relativ, az a kereslet-kinálat viszonyából ered, meg a tudatlanságunkból. Amig megveszik az emberek a tescos lőrét, addig a "Pista bácsi" (idézőjelbe raktam, teljesen mindegy, hogy hivják) erjesztheti mondjuk Keszthelyen a világ legjobb borát is, akkor sem tudja majd valószinűleg eladni!
2009. szept. 28. 14:35
Hasznos számodra ez a válasz?
4/7 anonim válasza:
a gagyi boron nem segít az idő, de a minőségiek közül sem mind alkalmas ilyesmire, fajtafüggő is.
2009. szept. 28. 14:37
Hasznos számodra ez a válasz?
5/7 anonim válasza:
Nem igaz, ez leginkább fajtától függ. Egy friss, reduktív, gyümölcsös bor nem áll el pár évnél tovább. Egy testes vörösbor nagyjából egy évtizedig élvezhető, de pl. aszúknál nincs ismert határ, itt tényleg igaz, hogy minél régebbi annál érettebb lesz (a tavalyi, vagy tavalyelőtti augusztus-táji Élet és Tudományban van egy érdekes cikk erről)
2009. okt. 9. 03:33
Hasznos számodra ez a válasz?
6/7 anonim válasza:
duna-melléki muskotály-cuveé az egyik kedvencem:300-500ft
2010. márc. 5. 14:40
Hasznos számodra ez a válasz?
7/7 anonim válasza:
Igen, hagyd 15 évet a polcon, szépen talpra állítva, aztán olyan, mintha pisit innál. xD Meg lerakódás is lesz benne, szóval elég gáz. Ha már tárolni, tartogatni akarod, akkor vegyél egy spéci boros szekrényt, vagy mifenét, amibe ha beleteszed, akkor az előrebukik és a dugóját éri a nedv, így nem szárad ki. CSAKIS üvegben tárold, ne PET-ben, hordóban, vagy barmságokban. Remélem segítettem.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!