Hogyan lehet kiszámolni, hogy adott mennyiségű Whiskey mennyi gramm zsírrá alakul?
Kémia tudás = 0
- az etilalkoholból, amikor lebomlik, acetaldehid keletkezik belőle, ami tovább bomlik szén-dioxidra és vízre.
- a zsír alapja egy glicerinmolekula, aminek a szénatomjaihoz zsírsavak kapcsolódnak. A cukor pedig 6 szénatomos, nem keletkezik belőle közvetlenül zsír.
- az etilalkohol édeskés ízű folyadék, valamint a whiskey-ben vannak egyéb aromaanyagok (csersavak és egyebek).
Gondolom arra gondolsz hogy az alkoholtól hízni lehet. Ez emberenként változó, függ az enzimek mennyiségétől és aktivitásától, valamint a máj állapotától. Röviden: nem lehet megmondani, hogy egy felestől mennyit hízol, de a kémiakönyvet ideje lenne átolvasni.
Köszönöm a választ!
Ehhez kapcsolódóan további kérdések merültek fel, melyeket megsorszámozok:
1, De akkor miért van az, hogy a cukros dolgoktól, meg a fehér liszttől elhízik az ember? Hiszen a diéta éppen abból áll, hogy a szénhidrátot napi szinten levisszük és zsírt égetünk aerob mozgással.
2, Dehát ha alkoholt iszunk, amiben ugye rengeteg a kalória (vodka, whiskey), abból a kalóriából nem zsír lesz?
3, Ha mégsem lehet hízni tőle, akkor mégis miért kezdenek el zsírosodni akik inni kezdenek?
Az alkohol nem alakul se cukorrá, se zsírrá. A bomlásakor energia szabadul fel, de az energiából már nem lesz zsír... „hizlalni” csak úgy tud, hogy a mellette megevett étel az energiatöbblet miatt fölösleges kalóriává válhat.
Az édes íze egyrészt inkább csak illat (befogott orral rögtön nem érzed olyan édesnek), másrészt meg jópár vegyületnek van még édes íze a cukron kívül.
Tehát ha jol értem, önmagában nem hízlal, csak ha pl chipset, mogyorót, szalonnát és egyéb, kalóriadús ételeket eszünk amikor isszuk, annak a környékén.
Akkor nem szabad enni ilyenkor.
Éhgyomorra inni eredendően alkoholista szokás. Szomorú, hogy ma már normálisnak számít.
Ha azt akarnád, hogy az alkohol ne hizlaljon, akkor eleve éhgyomorra kell innod, és nem ehetnél, amíg ki nem ürül belőled.
Vagy akkor csak fehérjét eszek. Pl csirkemellet magában. Mert a fehérje nem alakul zsírrá. (ha jol tudom)
Vagy magában brokkolit, vagy karfiolt. Ezekben szinte 0 kalória van, mégis telíti a gyomrot a térfogat miatt.
Attól függ. A szervezet a fehérjét építőanyagként és energiaforrásként is felhasználhatja, de a fölösleget zsírokká alakítja.
Ha az izmaid rendszeres igénybevételnek vannak kitéve (rendszeresen sportolsz, fizikai munkát végzel), akkor a fehérjéből nem nagyon marad felesleg.
Edzőterembe heti 3szor járok több éve, és elég intenzívek az edzéseim.
Arra akarok kilyukadni, hogy mivel most éppen diétázom (csökkentet szénhidrát, magas fehérjebevitel, napi 10 gramm zsír) és mennyire okos ez az ivási módszer?
Mert ha igaz amit mondasz és ha az alkoholivás előtt és után 2 órával CSAK fehérjét fogyasztom (0 szénhidrát 0 zsír), akkor elvileg nincs bennem semmi olyan, ami az alkohol kalóriája miatt zsírrá alakulna...
Jól gondolom?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!