Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Köményes pálinkát szeretnék...

Köményes pálinkát szeretnék készíteni,1 litert. Recept sok van az interneten de nem tudom melyiket próbáljam ki. Alapanyagnak használhatok szilvapálinkát? Az van itthon, s ha nem muszáj ne vegyek szeszt. A dolog sürgős mert ajándékba akarom vinni

Figyelt kérdés

#pálinka #köményes
2013. jan. 29. 13:25
 1/5 anonim ***** válasza:
A jó szilva pálinkát kár elrontani inkább ízetlen vodkát kéne használni!Meg kell durván darálni a fűszerköményt vagy az édesköményt és 1-2 deci vodkában ki kell áztatni leszűrni majd ízleléssel hozzáönteni a többihez.Általában édesíteni is szokták a köményízt, mert megkívánja.Patikai glicerinnel lehet legjobban édesíteni az italt a likőrgyárban is avval csinálják.
2013. jan. 29. 13:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 Phoney ***** válasza:

Szerintem a legtöbb recept lényegében ugyanazt mondja.


Fogsz 2 evőkanál köményt literenként, és ugyanannyi vagy feleannyi cukorral összepirítod, majd kevés vízzel összeforralod, hogy feloldódjon, leszűröd, majd majd ezzel ízesíted a pálinkát. Én azt ajánlanám, hogy a köményes főzetet és a karamellt külön csináld meg, mert a karamellt szűrni elég dzsuvás dolog, az íz meg ugyanaz lesz.


A szilvapálinkához szerintem nagyon jól megy a kömény, és a legtöbb házipálinka egyébként sem annyira fergeteges, hogy bűn lenne összeköményezni egy kicsit. A kömény kifejezetten jól tompítja a hibákat, szóval előnyére is válhat.


A szeszfokot a végén kb. 35%-ra érdemes beállítani desztillált (vagy legalább forralt-lehűtött) vízzel. (Tehát ha pl. 50%-os pálinkával dolgozol, akkor 7 deciből csinálj 1 liter köményest). Lehetséges viszont, hogy kozmaolajos a pálinka, és 50 fok alatt beopálosodik, ezt jó, ha előre tudod.

2013. jan. 30. 09:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 A kérdező kommentje:
kösz a válaszokat!
2013. jan. 31. 22:39
 4/5 Keletföld ***** válasza:

A pálinka többnyire nem a kozmaolajoktól opálosodik be, hanem az ivóvízben található és a vízkeménységet okozó mindenféle "oldhatatlan" kálcium- és magnéziumsóktól (CaCO3, CaHCO3, MgHCO3, stb.) Azok ugyanis a szesz hatására kolloid állapotukban szépen kiválnak a vízből. Ami aztán szinte szűrhetetlen!

Elkerülhető az oldat opálosodása, ha eleve desztillált (vagy 2x átforralt) vízzel higítják a páleszt!

2015. máj. 31. 08:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 anonim ***** válasza:
De, pontosan a kozmaolajtól szokott opálosodni a pálinka. De, hogy ne keveredjünk meg a témában, különböztessük meg az opálosodást, ami a kozmaolajtól van. A rezes törést, ami elsősorban a helytelen cefrézést következménye. A vízben oldott sók miatti gondtól. Itt azonban a pálinka nem opálos, hanem inkább nyálkás, felhőcskés, pamacsos, stb. Mindhárom " opálosodásnak " viszonylag egyszerű a kezelése. ( és amúgy egy elég egyszerűen meg lehet bizonyosodni, hogy a vízkeménység/sók okozták-e a jelenséget )
2017. jún. 3. 03:55
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!