Köményes pálinkát szeretnék készíteni,1 litert. Recept sok van az interneten de nem tudom melyiket próbáljam ki. Alapanyagnak használhatok szilvapálinkát? Az van itthon, s ha nem muszáj ne vegyek szeszt. A dolog sürgős mert ajándékba akarom vinni
Szerintem a legtöbb recept lényegében ugyanazt mondja.
Fogsz 2 evőkanál köményt literenként, és ugyanannyi vagy feleannyi cukorral összepirítod, majd kevés vízzel összeforralod, hogy feloldódjon, leszűröd, majd majd ezzel ízesíted a pálinkát. Én azt ajánlanám, hogy a köményes főzetet és a karamellt külön csináld meg, mert a karamellt szűrni elég dzsuvás dolog, az íz meg ugyanaz lesz.
A szilvapálinkához szerintem nagyon jól megy a kömény, és a legtöbb házipálinka egyébként sem annyira fergeteges, hogy bűn lenne összeköményezni egy kicsit. A kömény kifejezetten jól tompítja a hibákat, szóval előnyére is válhat.
A szeszfokot a végén kb. 35%-ra érdemes beállítani desztillált (vagy legalább forralt-lehűtött) vízzel. (Tehát ha pl. 50%-os pálinkával dolgozol, akkor 7 deciből csinálj 1 liter köményest). Lehetséges viszont, hogy kozmaolajos a pálinka, és 50 fok alatt beopálosodik, ezt jó, ha előre tudod.
A pálinka többnyire nem a kozmaolajoktól opálosodik be, hanem az ivóvízben található és a vízkeménységet okozó mindenféle "oldhatatlan" kálcium- és magnéziumsóktól (CaCO3, CaHCO3, MgHCO3, stb.) Azok ugyanis a szesz hatására kolloid állapotukban szépen kiválnak a vízből. Ami aztán szinte szűrhetetlen!
Elkerülhető az oldat opálosodása, ha eleve desztillált (vagy 2x átforralt) vízzel higítják a páleszt!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!