Házipálinka: Ha tudok venni 3000 HUF-ért 52%-os nem élesztős, finom, rézüstben kifőzött szilvapálinkát, az megéri? Ki mit gondol?
Ha hibátlan, akkor abszolút megéri. Ha meg hibás, akkor azon a világ legjobb rézüstje sem javít. Kóstolás után lehet eldönteni.
(Nem tudom honnan származik a téveszme, hogy az élesztő elrontja a pálinkát, de ideje lehúzni a listáról. Elég kevesen tudnak vadélesztővel tökéletes cefrét erjeszteni, a többiek meg verik a mellüket az ecetes okádékra, hogy ez igazi pálinka, ebben nincs élesztő...)
Igen, egy literes a kiszerelés. Köszönöm a választ! Ha esetleg valaki kedvet kap hozzá, keressen meg üzenetben és elfilozofálgatunk a pálinkákról. Nagyon rákaptam. :)
Kellene csinálni nagy pálinkacsoportot nemde? Mint az elvonósoknak van, hogy leülnek és beszélgetnek. Itt nem beszélgetnénk, hanem megosztanánk egymással minden infót, esetleg "pálinkafőzők" is. Nagy gazdasági csoportot létrehozni. Jó ötlet?
Az élesztős pálinkának van egy jellegzetes mellékíze szerintem, olyan kaparó érzés vagy mi, nem tudom pontosan leírni (nem az alkoholtartalom miatti kaparásra, égető érzésére gondolok).
"Elég kevesen tudnak vadélesztővel tökéletes cefrét erjeszteni" Lehet hogy itt van a válasz rá hogy miért szoktam ezt az ízt érezni.
Vadélesztővel erjeszteni azt jelenti, hogy nem tenni hozzá élesztőt (vagyis a gyümölcshéjon előforduló vadélesztőkre bízni az erjedést, amik mellett könnyen elszaporodhatnak mindenféle, nemkívánatos anyagokat termelő gombák is).
[link] – itt az ország legjobb otthonfőzői gyülekeznek, akik a lehető legjobbat próbálják kihozni a gyümölcsből, és náluk normális dolog az élesztő (mint ahogy a világ összes égetett szeszénél általában). Náluk nincsen semmiféle mellékíz, és a lepárlás fizikáját végiggondolva elég érdekes is volna, ha lenne. Nyilván valami egész más ízhibát szokás „jellegzetes élesztős” mellékízként azonosítani.
Egyedül azt tudom elképzelni, hogy amikor valaki nem választja el az utópárlatot, hanem az utolsó milliliter alkoholt is kifőzi a cefréből (ami ugye halálos bűn:), akkor az ilyenkor jellemző ocsmány fazékízzel együtt átjön az élesztőkocka íze is. De engem így is meglepne, hogy az ennyire erős legyen.
És ahogy mondod, vannak együttjáró dolgok is: mivel sokan hiszik, hogy élesztővel nem jó, ezért akik nem élesztőzik, azok sokszor jobban odafigyelnek a cefrére, és önmagában ettől jobb pálinkájuk lesz. Gondolom a jó pálinkáknál amúgyse szoktál rákérdezni, hogy tettek-e bele élesztőt, úgyhogy azoknál nem tudsz róla:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!